Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mångsysslaren Barbóz är MFF:s första utlänning: "Drömmer om Champions League här"

Elitettan

MALMÖ. Mafalda Barbóz är den första utländska spelaren i Malmö FF:s återstartade damlag.
Mittfältaren berättar om vägen från Portugal, konstintresset och de första intrycken.
- Det var fantastiskt med supportrarna, säger hon till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

Den 21-åriga mittfältaren fick inte inledningen som hon önskade på utlandsäventyret. Malmö FF förlorade premiärmatchen mot Umeå IK med 0-4, inför över 1 700 åskådare på Eleda Stadion, och Mafalda Barbóz byttes ut i halvtid.  

Portugisiskan var dock vid gott mod när Fotbollskanalen träffade henne inför den andra elitettan-omgången mot IFK Kalmar (0-0). Barbóz har tillbringat en månad i Malmö efter flytten från Valadares Gaia i den portugisiska högstaligan.  

Barbóz, som även varit en kort period i den spanska andraligan, spelade i storklubben Benfica fram till 17 års ålder. Hon märker hur det är mer jämställt mellan representationslagen i MFF, trots att Benfica med bred marginal är Portugals bästa klubb.  

Annons

- Vi har allt här. Infrastrukturen, allt som vi behöver. Jag är kär i Malmö, det är verkligen en av de bästa klubbarna. Den bästa i Sverige och jag tror att den kommer bli en av de bästa i damfotbollen. Steg för steg, det har bara börjat, säger Mafalda Barbóz till Fotbollskanalen. 

Sedan Malmö FF återstartade sin damsektion inför säsongen 2020 har ingen utländsk spelare värvats innan Barbóz. Träningarna hålls förstås på svenska, men Barbóz menar att någon alltid brukar översätta instruktionerna till engelska. Hon skrattar till när hon hör det historiska i värvningen.  

- Jo, det har varit jättebra. Jag vet att lagkamraterna är svenska men alla är inte härifrån. Det är inte samma, eftersom Portugal är så långt borta, men jag är okej med det, säger Barbóz. 

Hon prisar stämningen på Eleda Stadion, där MFF spelar ytterligare fem gånger i år (Malmö Stadion är ordinarie hemmaplan).  

Annons

- Det var fantastiskt med supportrarna. Allt känns så familjärt här, även på gatan vet folk vilka vi är. Det första intrycket var fantastiskt - och vi är inte ens i högstaligan än. Alla vill se oss gå upp och vinna. De lägger också lite press - inte negativ sådan - men alla vill att vi ska upp, och jag älskar det, säger Barbóz och fortsätter:  

- Det är så annorlunda mot Portugal. Kulturen är annorlunda och damfotbollen har fler år bakom sig här. Jag älskade den första matchen, men låt oss inte prata om resultatet. 

Barbóz växte upp bland fem andra syskon i Costa da Caparica, strax söder om huvudstaden Lissabon. Som barn trodde Barbóz att hon behövde lämna Portugal för att bli fotbollsproffs, och hon är tacksam över att hennes föräldrar inte stod i vägen för flyttar inom landet och utomlands.  

Annons

Barbóz gick på universitet i Lissabon under ett år och beskriver sig en läsande person, som även spelar lite gitarr.  

- Jag älskar alla former av konst, allt som skapas av kroppen. Jag älskar att måla. I Portugal läste jag måleri och skulptur, säger hon.  

Hon avslöjar även att hon har författarambitioner.  

- Jag har alltid hört att allt som vi behöver veta redan har skrivits ner av någon. Vi ska bara hitta det. Med mobilerna i dag läser vi inte så mycket men jag gillar att läsa. 

Men du skriver inte?  
- Nej. Inte än. En dag tror jag att jag kommer skriva en bok. Jag bara gillar alla konstformer. 

Barbóz återkommer till musiken när hon beskriver spelstilen som box-till-box-mittfältare.  

- Jag tror att jag hjälper de andra spelarna att känna sig bättre, och bli bättre. Och det är vad jag är mest passionerad kring. Lagarbetet, inte bara i fotboll utan i alla sporter, det älskar jag mest. Hur man kan få musiken att spela, där du inte bara har ett instrument. Det är en av mina gåvor tror jag, säger hon.  

Annons

Vad ser du mest fram emot här?  
- Jag vill bara ta det steg för steg, men det högsta vore att spela i Champions League med Malmö. Men nu vill jag bara att vi tar oss upp, så får vi tänka på det då. Om jag skulle önska mig något i världen så skulle det vara att spela i Champions League med Malmö. En dröm skulle uppfyllas då. Jag har många år framför mig här om allt går bra. 

Malmö FF möter Sunnanå SK i elitettans tredje omgång på fredag kl 19:30. 

Publicerad 2024-04-26 kl 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto