Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

4000 muggar - här är landslagets EM-packlista

Foto: TT Nyhetsbyrån

Elva spelare som presterar på topp samtidigt. Det är det optimala. Men hur når man dit?
- Inget lämnas åt slumpen, säger landslagschefen Lars Richt.

Parallellt med att förbundskaptenen Erik Hamrén och staben runt honom nöter speltekniska detaljer på träningarna eller har taktikgenomgångar, sliter stora delar av fotbollsförbundets personal med det omfattande logistiska arbete ett mästerskap för med sig.

Personer bakom kulisserna gör sitt yttersta för att ge 23-mannatruppen så goda förutsättningar som möjligt på plats i Frankrike.

- Ju bättre planering vi har desto bättre känsla blir det i gruppen. Det vill säga, allt ska fungera. Därför är det för mig viktigt att vi försöker finplanera så mycket som vi känner till. Det innebär mycket jobb för många människor. Det kommer ändå saker som vi inte kan planera eller förutse, men då ska vi ha en trygg grund att stå på, säger Richt.

Hur många är engagerade?
- 20-30 personer. Det är allt från biljetthantering till materialfrågor till säkerhetsarbete till det vi håller på med, den sportsliga biten. På ett eller annat sätt är hela kansliet direkt eller indirekt engagerat på så sätt att man får hjälpa varandra med andra arbetsuppgifter.

Richt lärde sig den hårda vägen att undermåliga förberedelser får negativa sportsliga konsekvenser. När landslaget åkte ur EM-slutspelet i Belgien och Nederländerna 2000 kopplades motgången delvis till att spelarna inte trivdes på basen i Oisterwijk utanför Eindhoven.

- Vi bodde på ett dåligt hotell. Det var varmt, men det fanns ingen luftkonditionering, ingen pool. Från 2000 och framåt har vi dragit otroligt många lärdomar. Efter Tommy Svenssons tid som förbundskapten var vi färskingar i landslagsledningen. Alla var nya. Vi har lärt oss hur viktigt kontinuitet är.

- Hur gör vi för att vara som mest motiverade för att prestera som bäst när första matchen kommer? Den frågan har vi diskuterat mest, säger Richt.

När landslaget checkar in på basen i Pornichet vid Atlantkusten väntar nya sängar och ett helt nytt gym, allt transporterat från Sverige.

Richt uppskattar att uppemot sex ton material forslas ned på lastbilar till Frankrike.

- I år har vi extremt mycket grejor med oss ned. Jag tror vi har 25-30 stora burar med kläder med oss, vilket innebär 300-400 stora väskor.

- I ett slutspel är det viktigt att storsponsorn syns på kläderna, men de får inte göra det på vissa träningar eller på matcharenan. Allting blir dubbelt och det där ställer till en logistikproblematik som inte jag vill ha hand om.

Det hamnar på materialförvaltaren Roger Jacobssons bord?
- Det gör det, säger Richt och skrattar.

Hur stor affär är ett EM för förbundet?
- Utan att nämna några siffror brukar jag säga att det är vår högkonjunktur. För att ha en högkonjunktur ska vi gå till ett slutspel med herrarna. Det är inte bara de reda pengar vi får, det är också ett enormt stärkande av varumärket svensk fotboll. Det i sin tur gör att vi får en bra långsiktighet i relationen med våra samarbetspartners och andra.

I omgångar betalar Uefa ut åtta miljoner euro, cirka 75 miljoner kronor till de deltagande nationsförbunden i EM-slutspelet.

- För de pengarna ska vi planera allting och stå för kostnaderna för hotell, resor, allt. Sedan tillkommer det summor om vi vinner många matcher och går långt i turneringen.

- Men grundkostnaderna har man alltid och de är ganska höga.

Mellan tummen och pekfingret brukar ett slutspelsdeltagande ge förbundet en vinst på 25-35 miljoner

- Det brukar vara i det häradet, men Frankrike är ett otroligt dyrt land jämfört med Ukraina 2012, säger Richt.

Har ni gjort allt ni tror behöver göras för att lyckas?
- Jag hoppas det. Jag känner ett ganska stort lugn att vi gjort så mycket vi kan göra.

Fakta: Packat för hemresa 11 juli

Fotbollslandslaget drar i fält och trossen är packad med material som ska räcka hela vägen till EM-finalen på Stade de France den 10 juli. I packningen ingår allt från dresser, mediciner, drycker, skosnören, muggar och koner till ett komplett gym som installeras på hotellet i Pornichet.

Totalt rör det sig om över 250 olika produkter och då är inte allt kocken Mats Broström tar med sig inräknat.

Ett urval ur godsspecifikationen:

4 000 muggar

348 underställ

334 strumpor

334 matchtröjor

250 kortbyxor

240 kalsonger

210 pikétröjor

150 matchbyxor

124 marinblå fritidsoveraller

120 kylpåsar

120 förpackningar benskyddstejp

110 förpackningar elastisk binda

75 handdukar

60 gula koner

50 kepsar

30 blåa koner

30 bollar

20 mössor

20 förpackningar skosnören

16 förpackningar ormsalva

12 förpackningar dubbeldusch

10 förpackningar Ipren

4 nagelsaxar

3 massagebänkar

2 par kryckor

1 febertermometer

1 hjärtstartare

1 taktiktavla

1 fotbollstennisnät

1 elakupunktursutrustning

1 medicinväska

1 våg

1 svensk flagga

Publicerad 2016-06-06 kl 12:46
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons