Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM 2016

Konstgräs och utbildade tränare bakom Islands EM-succé

Foto: Scanpix

Välutbildade tränare åt alla - och fri tillgång till allt fler inomhushallar. En revolution som tog Island till EM-succén.
- Jag tror att isländsk fotboll har en ljus framtid, säger premiärhjälten Birkir Bjarnason, 28.

En för sitt land gyllene generation fotbollsspelare, förvaltad av en svensk förbundskapten med stor mästerskapsrutin. Den kombinationen är en starkt bidragande orsak till att Island tog sig till nationens första mästerskap på herrsidan och väl där stal en poäng i EM-premiären mot Portugal (1-1).

- Det har skett en revolution på Island vad gäller kunskapen hos våra tränare och våra träningsfaciliteter, säger Sigurdur Eyjolfsson, isländska fotbollsförbundets tekniska direktör åren 2002-2014, till TT.

När han tog över ansvaret för Islands tränarutbildning 2002 var den inte godkänd av Uefa. Nu har 75 procent av landets cirka 800 aktiva tränare en Uefa B-licens. Över 30 procent av dem har A-licens - den näst högsta nivån. Knattar och ungdomar upp till 18 års ålder har dessutom avlönade tränare.

- När jag började som 4-åring hade jag en tränare med Uefa-licens. Det har jag haft sedan dess. Det är viktigt för spelarens utveckling, säger Arnor Ingvi Traustason, den tidigare Norrköpingsspelaren som snart spelar för Rapid Wien, till TT under EM-lägret i Annecy.

- Jag tror att det är en nyckel till våra framgångar, fortsätter 23-åringen.

Utbildningen är öppen för alla till en låg kostnad för klubbarna.

- Du vet inte var våra bästa spelare växer upp. Framtidens Eidur Gudjohnsen eller Gylfi Sigurdsson kanske spelar för en liten klubb i östra delen av Island så då får vi ta tränarkursen till dem, säger Sigurdur Eyjolfsson.

Träningsfaciliteterna runt om i landet har förbättrats dramatiskt. En inomhushall och fem konstgräsplaner 2002 hade 2015 blivit sju inomhushallar i fullformat, tolv mindre hallar, 23 fullstora konstgräsplaner och dessutom närmare 140 små konstgräsplaner spridda över landet.

- Ungdomslandslagen har gjort bra resultat under mina fyra år och de är ju uppväxta i hallarna. Så hallarna kommer att ha en ännu större betydelse på sikt, säger förbundskapten Lars Lagerbäck till TT.

I den nuvarande EM-truppen är det framför allt spelarna födda i slutet av 1980- och i början av 1990-talet som dragit nytta av den isländska tränar- och hallrevolutionen. Av 23 spelare är 14 födda 1989 eller senare.

- Det har inte bara hjälpt dem som är bra. Bättre träning hjälper alla. Det har en multiplicerande effekt, säger Eyjolfsson.

Matchklockan visade 50 minuter på Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne. Då klippte Baselmittfältaren Birkir Bjarnason in kvitteringen mot Portugal och Islands historiska EM-poäng var i hamn. En prestation som kommer att prägla framtidens fotbollsstjärnor på den lilla önationen i Nordatlanten.

- Jag tror inte att detta är någon engångsgrej, säger Birkir Bjarnason.

Publicerad 2016-06-16 kl 10:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons