TV: Skandalscener - bangers och bengaler kastades in: "Det här är terrorister"

EM 2021 (herr)

Nya skandalscener drabbade fotbolls-EM i samband med 2-2-mötet mellan Tjeckien och Kroatien. Kroatiska supportrar kastade in bengaler och knallskott och matchen fick avbrytas i fem minuter.
- Det här är terrorister, inte fans, rasade Kroatiens förbundskapten Ante Cacic.

Efter upploppen i Marseille mellan ryska och engelska fans utbröt nya oroligheter i mötet mellan Tjeckien och Kroatien. Uefa meddelade efteråt att de ska utreda händelsen.

När matchklockan visade 86 minuter kom plötsligt ett tiotal bengaler in från den kroatiska supporterdelen av arenan i St Etienne. Domaren Mark Clattenburg, England, valde att bryta matchen, men spelare och funktionärer stannade kvar på plan.

Kroatiska spelare sprang fram mot sina supportrar för att lugna dem, svaret blev i stället ett inkastat knallskott som landade precis bredvid en funktionär. Det är oklart om han kom till skada.

Kroatiens förbundskapten Ante Cacic sågade de som ställt till med oredan.

- 95 procent av våra supportrar skäms inför hela Europa, spelarna är väldigt ledsna över det som hänt efter att ha spelat en underbar match. Vi talar om en liten grupp fans, jag hoppas vi kan identifiera och straffa dem.

Enligt SVT kan supportrarnas uppträdande vara en protest mot det kroatiska fotbollsförbundet som de anser vara korrupt.

Så sent som i fjol straffades Kroatien med en poängs avdrag, böter på drygt 900 000 kronor och två matcher utan publik sedan en svastika målats på planen inför EM-kvalmatchen mot Italien. Det kroatiska fotbollsförbundet kallade händelsen för sabotage. Kroatien lär ha straff att vänta även den här gången och Uefa meddelade efteråt att de utreder händelsen.

På planen straffades också Kroatien. Efter avbrottet blev det en lång tilläggstid och i 93:e minuten kvitterade Tomás Necid på straff sedan kroatiske backen Domagoj Vida tagit med handen i en nickduell.

Det innebar att Tjeckien hämtade in 0-2 till 2-2 på matchens sista 14 minuter plus tillägg. Milan Skoda nickade in reduceringen för Tjeckien som tack vare poängen har chansen kvar att nå åttondelsfinal.

Kroatien missade att säkra en plats i åttondelen trots stor dominans och 2-0-ledning. Ivan Perisic och Ivan Rakitic gjorde de kroatiska målen.

Se bilderna från publikskandalen i spelaren ovan.

Publicerad 2016-06-17 kl 19:50