Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Landslagschefens dom: "EM ett misslyckande"

Sverige (dam)

ARNHEM. Målet var medalj - men det tog slut i kvartsfinalen.
Är Sveriges EM därmed ett misslyckande?
- Ja, det är klart. Det är klart, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Fotbollskanalen.

2:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Dagen efter kvartsfinaluttåget mot Nederländerna bjöds den samlade svenska pressen in till spelarhotellet i Duiven utanför Arnhem. Där genomförde Pia Sundhage sina sista intervjuer som förbundskapten för Sverige och ett besviket blågult läger summerade mästerskapet.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors, som var förbundskapten för Sverige mellan 1996 och 2005, gav då också sin syn på den svenska EM-insatsen.

- Vi hade som målsättning att ta oss vidare från gruppen, ta oss vidare från kvartsfinalen och vara med och slåss om medaljerna. Det gjorde vi inte. Jag tycker att vi presterade bra i matchen mot Tyskland och även mot Ryssland, men sen fick vi en dipp mot Italien och jag tycker inte att vi kom upp i nivå mot Nederländerna, säger Domanski Lyfors.

ANNONS

- Som huvudansvarig känner jag naturligtvis en ledsamhet över att vi inte tog oss vidare till en semifinal, för jag tycker att vi har ett lag som skulle kunna vara där och spela om medaljerna. Det trodde jag innan och det tror jag definitivt fortfarande.

Vad står Sverige på för plattform inför framtiden, är det rimligt att fortsatt ha som krav att Sverige ska kunna slåss om medaljer?
- Ja, det vore tjänstefel av mig att säga något annat. Vi är ju den nation med USA och Tyskland som hållit oss längst i världstoppen, vi har alltid varit med där uppe. Sen har det varit skiften under lång tid, i vissa slutspel har vi inte gjort så bra ifrån oss men då har vi istället tagit medalj i nästa slutspel. Jag tror definitivt på Sverige i en framtid, men vi måste jobba väldigt hårt för att vi ska komma dit. Vi vet att bara vägen till ett slutspel är väldigt lång, och att ta sig till kvartsfinal är tufft. 

ANNONS

Är det här ett misslyckande? Blir det så automatiskt när man inte går så långt som man vill?
- Ja, det är klart. Det är klart, säger landslagschefen.

På frågan om hur Domanski Lyfors ser på Pia Sundhages tid som förbundskapten har varit, och vad Sundhage betytt, svarar landslagschefen:

- Framför allt tänker man på vårt eget EM på hemmaplan, där blev det en hausse kring svensk damfotboll och Pias person. Det fick vi en skjuts av även in i mästerskapet. Det var inte bara det rent sportsliga som fick sig en skjuts, utan det var mycket hennes person som lyfte mycket av damfotbollen och mästerskapet i sig. Sen får vi inte glömma att vi kom ifrån framgångar då, en stor VM-framgång (brons 2011), och det tog vi också med oss in i EM-slutspelet. Vi gjorde ett bra slutspel och var på vippen att gå till final, men det är väldigt små marginaler. Just EM-medaljen och OS-silvret, som ju är historiskt eftersom vi aldrig presterat så bra i OS tidigare, sticker ut. Sen håller jag VM väldigt högt, men OS var fantastiskt bra, och ser man till prestationerna och mästerskapen i sig är det två som sticker ut och två (VM 2015 och EM 2017) som vi definitivt ska gå vidare ifrån.

ANNONS

Se höjdpunkterna från kvartsfinalen i spelaren ovan.

Publicerad 2017-07-30 kl 11:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto