TV: Danmarks slutspelsdröm lever - Harder avgjorde sent mot Finland

Matchen mot Finland såg ut att bli mållös.
- Nu har vår turnering äntligen börjat, säger Nadim Nadia enligt Uefa.

Höjdpunkter: Harder matchhjälte för Danmark mot Finland
1:18
Harder gör 1-0 till Danmark
0:41
Här tvingas Harder bryta matchen mot Finland

Danmark och Finland förlorade sina respektive öppningsmatcher i EM-gruppspelet. När lagen drabbade samman på Stadium MK under tisdagskvällen var båda därför i behov av en seger för att nå drömmen om att ta sig vidare till kvartsfinal.

Jämfört med första matchen valde Danmark då att inleda med Nadia Nadim från start, som bildade en namnstark forwardstrio tillsammans med Signe Bruun och Pernille Harder.

I Finland återfanns flera spelare kända från damallsvenskan med i startelvan, bland annat Elli Pikkujämsä (KIF Örebro), Emmi Alanen (Kristianstads DFF) Ria Öling, (FC Rosengård) och Linda Sällström (Vittsjö).

Danmark startade matchen bäst och var nära att ta ledningen efter tio minuter. Nadim avslutade från nära håll, men Tinja-Riikka Korpela i Finlands mål sträckte ut och stod för en kvalificerad räddning.

Danmark var det bättre laget i första halvlek men hade svårt att skapa målchanser på Finland. När domaren blåste för pausvilan var ställningen fortsatt mållös, och efter paus fortsatte danskorna jakten på ett ledningsmål.

Och till slut kom det. Med dryga kvarten kvar att spela nådde Chelsea-stjärnan Pernille Harder högst på ett inlägg och nickade in 1-0 till Danmark.

Finland jagade ett kvitteringsmål i slutminuterna, men Danmark höll undan och vann matchen med 1-0. En seger som gör att danskorna nu går upp på samma poäng som Tyskland och Spanien, som möts senare under kvällen, i gruppen - och därmed fortsatt har chans att gå vidare till slutspel.

- Det var en tuff match mot ett väldigt bra Finland. De var väldigt kompakta, men skapade ändå en del chanser. Vi har inte 100 procent skarpa - inklusive mig själv, säger Nadia Nadim enligt Uefa.

- Vi tryckte på och fick till slut ett mål. Det är en lättnad att vi vann matchen, och nu har vår turnering äntligen börjat. Vi ser fram emot nästa match.

Danmark ställs mot Spanien i sista gruppspelsmatchen.

Målskytten Harder tvingades bryta matchen i slutminuterna efter att ha varit inblandad i en tuff duell och fått en smäll mot huvudet. Efteråt kommer dock lugnande besked:

- Efter matchen har det inte funnits några tecken på hjärnskakning. Hon har en bula men det är i stort sett allt. Hon kunde sjunga segersången så jag är säker på att hon kommer vara redo snart igen, säger förbundskapten Lars Søndergaard efter matchen.

Danmark: Christensen - Sevecke, Ballisager, Veje - Thrige, Troelsgaard, Junge, Thomsen - Nadim, Bruun, Harder.

Finland: Korpela - Koivisto, Westerlund, Kuikka, Pikkujärnsä - Salnio, Alanen, Summanen, Öling - Sällström, Franssl.