TV: Spanien vände trots mardrömsstart: "Lämnar Finland bakom sig"

EM 2022 (dam)

Spanien slog Finland i premiären av EM under fredagskvällen.
Mariona Caldentey fastställde sluttresultatet 4-1 efter en kylig straff i krysset.

Finland tar ledningen mot Spanien

Det spanska landslaget har haft en mördrömstid inför EM - innan de ens hade hunnit spela mästerskapets första match.

Jennifer Hermoso, spaniens stora målgörare, var uttagen till landets EM-trupp. Men en knäskada gjorde att hon fick strykas och laget tvingas klara sig utan anfallaren.

Tidigare i veckan kom nästa smäll mot landslaget. Världens bästa spelare, tillika Alexia Putellas, har skadat korsbandet.

Det här gjorde att förbundskapten Jorge Vilda tvingades kasta om när Spanien mötte Finland på Stadium MK under fredagskvällen.

Det var bra stunder, bra spel och kombinationer men det var inte det bästa Spanien du kan se. Jag vet av erfarenhet att vi har vuxit till turneringar, säger Vilda till Uefa.

I det finska landslaget känns flera namn igen från damallsvenskan. Elli Pikkujämsä i KIF Örebro, Adelina Engman i Hammarby, Emmi Alanen i Kristianstads DFF, Ria Öling i FC Rosengård och Linda Sällström i Vittsjö.

Trots Spaniens tydliga favoritskap inför mötet, var det Finland som visade framfötterna när matchen blåstes i gång.

Linda Sällström tog löpningen på en fin boll från Anna Westerlund. Sedan satt 1-0 målet med stolpe in - efter bara 50 sekunder.

- Det är en drömstart för Finland. Klockan har inte ens passerat minuten när Finlands bästa målskytt gör sitt 51 landslagsmål, säger TV4 och C Mores kommentator Lena Sundqvist i sändningen.

Med dryga 20 minuter spelade såg Spanien ut att kvittera efter ett missförstånd vid den finska kortsidan. Ett nickmål dömdes bort då bollen var ute. I stället fick Spanien en hörna. Då blev det inget mål.

Inte långt efter, i minut 26, fick Spanien en ny chans i form av ytterligare en hörna. Då klev lagkapten Irene Paredes fram och tryckte dit 1-1 genom en stenhård nick. Kvitterat.

Trots mardrömsstarten lyckades Spanien koppla ett form av grepp kring Finland. Innan pausvilan bjöd landslaget på ytterligare ett nickmål. Den här gången var det mittfältaren Aitana Bonmatí som hoppade högst. Efter målet sprang Barcelona-spelaren mot långsidan för att tillägna ledningsmålet Alexia Putellas som satt i publiken.

Den andra halvleken tog vid där första slutade. Det var mycket Spanien, men det kändes trots det som att favoriterna har ytterliare en växel att lägga i.

I den 75 minuten gjorde Spanien sitt tredje nickmål, även det på en fast situation. Lucía García tog till huvudet på en perfekt slagen frispark av Mapi León. Det blev Léons andra assist för kvällen.

- Spanien lämnar Finland bakom sig, säger kommentator Lena Sundqvist i sändningen.

Båda lagen gjorde en hel del byten i slutet av andra halvlek. Men matchbilden förändrades inte. Spanien hade aldrig förlorat en EM-premiär - och fredagens öppning skulle inte bli något undantag.

I den sista matchminuten fick Spanien en straff. Den placerade Mariona Caldentey säkert i krysset och slutresultatet 4-1 var fastställt.

Spanien: Paños - Batlle, Paredes, León, Ouahabi - Bonmatí, Guijarro, Guerrero - García, González, Caldentey

Finland: Korpela - Hyyrynen, Wetserlund, Pikkujämsä, Koivisto - Engman, Alanen, Summanen, Öling - Sällström, Franssi

Publicerad 2022-07-08 kl 20:02