POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM2013

EM-special: Lär dig allt om lagen i Grupp B

Foto: SCANPIX

Manon Melis

Inför EM ingår fotbollskanalen.se i ett samarbete där ledande fotbollsmedia i alla deltagarnationerna får beskriva sina landslag. Här är lagen i  Grupp B.

Tyskland
av Jens Kirschneck, 11 Freunde

Två år innan hemma-VM slutade med en chock - den totalt oväntade 0-1-förlusten i kvartsfinalen mot Japan - vill Tyskland återgå till vinnarspåret som turneringens favorit.
Sju av tio EM för damer har vunnits av Tyskland och även om det finns starka utmanare i Frankrike, Sverige och England måste Silvia Neids lag vara en av de största favoriterna.
Men förberedelserna var en mardröm. Babett Peter, Verena Faisst, Viola Odebrecht, Alexandra Popp, Linda Bresonik och Kim Kulig - sex startspelare har missat på grund av sjukdom eller skada.

Därför är det nu ett väldigt ungt lag som kommer att starta för Tyskland, med en snittålder på 23,5 år. Det kommer att vila ett tungt ansvar på veteranerna om laget ska ha ett leende på läpparna även vid turneringens slut.
Viktigast är målvakten Nadine Angerer, mittfältaren Fatmire Bajramaj och till sist Celia Okoyino da Mbabi - ensam anfallare i Sivlia Neids älskade 4-2-3-1-system.

Nyckelspelare: Celia Okoyino da Mbabi, anfallare

Förbundskapten: Silvia Neid (sedan 2005)

Visste du att ..?
Tyska Bundesliga, tidigare ett paradis inom damfotbollen, har problem. SC Bad Neuenahr, där stjärnan Okoyino spelar, har degraderads på grund av finansiella problem och Duisburg räddades först i sista sekunden.

Island
av Vidir Sigurdsson, Morgunbladid

Islands landslag har kvalificerat sig för slutspel igen efter debuten i Finland 2009 och hoppas på en bättre utgång den här gången. Senast förlorade man alla tre matcherna.
Truppen är erfaren med drygt tio spelare som startade i någon av matcherna 2009. Kaptenen Katrin Jonsdottir, som spelar i Umeå, är Islands mest meriterade spelare med 128 landskamper. Rekordskytten Marget Lara Vidarsdottir har hittat målet igen för Kristianstad efter opterationen hon tvingades till förra vintern. Hon har gjort 69 mål på 88 landskamper för Island. De flesta av Islands nyckelspelare tillhör klubbar i Sverige, Norge och England men det har varit lite tveksamheter kring lagets förberedelser för turneringen. De har förorat sex av sju matcher under 2013 vilket är den värsta perioden sedan Sigurdur Ragnar Eyjolfsson tog över som förbundskaptne 2007. Många av de bästa spelarna har dessutom skadeproblem och många viktiga kuggar kommer att saknas i premieren mot Norge.

Nyckelspelare: Sara Björk Hunnarsdottir, mittfältare.

Förbundskapten: Sigurdir Ragnar Eyjolfsson (sedan 2007)

Visste du att ..?
Backkuggen Sif Atladottir är dotter till Atli Edvaldsson som är föredetta förbundskapten och lagkapten för Islands herrlandslag. Som spelare representerade han Dortmund, Düsseldorf och Bayer Uerdingen i Bundesliga. Hennes bror Emil Atlason är en nyckelspelare i Islands U21-lag.


Holland

Holland spelar, så klart, den klassiska 4-3-3-uppställningen med två offensiva yttrar och en central spelfördelare, även om Roger Reijners lag också kan gå över till en formation med två balansspelare och en offensiv mittfältare, med den offensiva trion intakt.
Det finns några självklara ledare i laget. Målvakten Loes Geurts, defensiva grundbulten Daphne Koster och Kirsten van de Ven som normalt har 10-rollen. Lagets bäste målskytt historiskt Manon Melis får stöd av yttrarna Sylvia Smit och Lieke Martens i anfallet.

Kaptenen Koster sa nyligen att laget ändrats till ett mer anfallande lag.
- Sedan 2009 har mycket ändrats. Då spelade vi defensiv fotboll, försvar och försvar, sen kontring. Vi var tvugna för att nå resultat och det var den snabbaste vägen dit, sa hon till Uefa.
- Men vi ville mer som lag och vägen vi valt med Roger Reijners är spelande och positionsspelet tar verkligen tillvara på våra styrkor och våra kvaliteter.

Nyckelspelare: Daphne Koster

Förbundskapten: Roger Reijners (2010)

Visste du att ..?
Bäste målskytten i historien, Manon Melis, pappa Harry var en professionell spelare i Feyenoord och Den Haag på slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet.


Norge
av Olav Tråen och Patrick Sten Rowlands, NRK Sport

Det här är spännande tider för Norges landslag. Förbundskaptenen, Even Pellerud, som vann EM 1993 och VM 1995, har nu fått tillbaka sitt gamla jobb. Han leder ett lag som blandar erfarenhet och unga, lovande spelare. En som sticker ut är anfallaren Ada Stolsmo Hegerberg. Hon spelar för Turbine Potsdam i Tyskland och gjorde nyligen mål mot EM-värden Sverige. En annan ung spelare är Caroline Graham Hansen. Hon kommer sannolikt att husera på en kant under EM och har potential att bli en av turneringens stora stjärnor.
Det finns också mycket rutin i laget. Solveig Gulbrandssen spelar sitt fjärde EM och var med i det lag som vann OS i Sydney 2000.

Slutligen behöver alla bra lag en bra målvakt och Norge har en i Ingrid Hjelmeseth. Hon spelar i Stabaek som leder norska ligan och hade en suverän sommar när Norge gick till semifinal 2009.

Nyckelspelare: Caroline Graham Hansen, ytter
Förbundskapten: Even Pellerud (sedan 2013)

Visste du att ..?
Maren Mjeldes bror också är elitfotbollsspelare. För Lilleström i norska högstaligan.

Publicerad 2013-07-10 kl 11:14
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå