POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EM2013

Förbundskaptenen inför finalen: "Laget har överraskat"

Foto: Scanpix

Norges förbundskapten, Even Pellerud, till höger.

Han har lett Norge till mästerskapsguld i Sverige förr.
Men förbundskapten Even Pellerud använder inte VM-triumfen 1995 som tändvätska inför EM-finalen mot Tyskland.
-Jag tar inte vara på minnen. Jag ser bara fram mot nästa, säger han.

Under sin första sejour som förbundskapten för Norge regnade det mästerkapsmedaljer över Even Pelleruds landslag. Totalt blev det fem under hans ledning, där EM-guldet 1993 och VM-guldet 1995 i Sverige får ses som höjdpunkterna. Men guldet på svensk mark efter finalseger mot Tyskland tänker han inte på inför söndagens EM-final på Friends Arena.
-Det är passerat, säger 60-åringen.

TT: Finns det inget minne därifrån som du plockar fram?
-Det gör jag inte. Jag tar inte vara på minnen. Jag ser bara fram mot nästa.
Fick kritik
I december var han tillbaka som norsk förbundskapten. Trots trevande resultat under EM-förberedelserna blev det gruppseger efter överraskande 1-0 mot Tyskland, trots att Pellerud gjort sex byten i startelvan inför matchen.
Efter den dramatiska straffsegern mot Danmark på straffar i Norrköping fick han kritik för att laget mest ägnat sig åt att försvara efter 1-0-ledningen i tredje minuten. Kritik som förbundskaptenen tagit lätt på.
-Fotboll är ett spel för alla. Alla har rätt till att se olika på hur spelet ska gå till och avgöra om de gillar det eller inte. Precis som om jag föredrar gröna hus så finns det de som inte tycker om gröna hus, säger Pellerud.
Det var ett märkbart trött norskt landslag som spelade de 120 minuterna i torsdags. Något som inte gick Even Pellerud omärkbart förbi.
-För mig såg det ut som det var en del slitna ben och jag tycker inte vi kom upp i den nivå som vi gjorde mot Spanien och Tyskland. Det är en viktig fråga, vem som är tillräckligt pigg för att spela på söndag.

"Har överraskat"
Pellerud har gång på gång lovordat arrangemanget av mästerskapet i Sverige och har beskrivit de senaste veckorna som "en av de största stunderna i min fotbollskarriär". Vid seger i finalen kan det kanske bli det största, oavsett gamla minnen.
-Laget har överraskat och gjort oss väldigt stolta. Sedan att det varit ett mästerskap i världsklass. Allt det tillsammans plus att vi är i final gör att jag känner så.

Publicerad 2013-07-27 kl 15:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå