Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM2013

Hamréns hyllning till Sundhage: "Enormt erfaren och lätt att tycka om"

Foto: Scanpix

Hur gör man en bragdmatch mot Tyskland?

Om Pia Sundhage vill ha svar, varför då inte fråga en gammal kurskamrat.

- Prestera det bästa ni kan. Vi har allt att vinna, säger Erik Hamrén i en intervju med TT.

Slump eller bevis på en bra årgång elever? I mitten av 80-talet skrev två studenter in sig vid Gymnastik och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Den ena en yrkesofficer som fått fotbollskarriären förstörd av skada. Den andra SM-guldmedaljör och redan då en av damfotbollens allra största.

Där och då kom Erik Hamréns och Pia Sundhages vägar att korsas. 20 år senare leder de varsitt landslag.

Gott intryck

- Vi var uppdelade i två klassar och hade fotbollsutbildning tillsammans en dag i veckan. Jag fick redan då gott intryck av henne. Hon var sig själv och en härlig person, minns Hamrén.

Vem hördes mest i klassrummet?

- Vi hördes nog lika mycket. Det var mycket diskussioner men det var intressant att snacka med henne.

Deras karriärer gick skilda vägar för att återigen mötas. Hamrén medger att de inte kan ses så ofta även om de sitter på samma kansli, "vi reser ju mycket båda två men har träffats och pratat bland annat hur vi gör i herrlandslaget".

Känner du igen den Pia nu som satt i skolbänken?

- Min uppfattning är att hon som tränare är oerhört fokuserad på spelarna men jag kan se samma härliga person. Hon var lätt att tycka om. Sedan har hon enormt mycket mer erfarenhet nu som ledare och människa. Alla utvecklar sig.

Tillbaka från semester har Hamrén hittills bara kunnat se öppningsmatchen mot Danmark. EM-semifinalen mot Tyskland kan han inte se live utan ska banda.

- Mot Danmark såg det lite spänt ut inför publiken men det finns ingen risk för mot Tyskland. Nu ser man bara det som en stor möjlighet.

Hamrén kan annars när det gäller möten mot Tyskland tala från egen erfarenhet. Upphämtningen till 4—4 i VM-kvalet i Berlin är en svensk idrottsklassiker.

Attityd viktigt

- Den matchen lyckades vi att göra det väldigt bra mentalt och attitydmässigt. När tyskarna gjorde 4—0 trodde de att det var helt klart. Man såg hur skärrade de var när de tappade matchen.

- Det tror jag dock inte sker här. Inget lag kommer att slappna av i ledning.

Och om du varit i Pias fotbollsskor, vad hade du tryckt på?

- Jag tror det är samma som Pia kommer att betona — attityden. Jag har ju pratat om utstrålning med våra spelare. Här möter de Europamästarna, det är fullsatt och fest. Gå ut och njut och prestera det bästa du kan göra.

Publicerad 2013-07-23 kl 12:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons