TV: Norges vilda finaljubel - här blir Hjelmseth straffhjälte

em2013

Här går Norge till EM-final - efter en fantastisk straffläggning. Målvakten Ingrid Hjelmseth blev stor hjälte med sina två straffräddningar mot Danmark.

Norge hade greppet om en finalplats i fotbolls-EM.

Men en sen dansk kvittering ledde till straffar. Där blev norska målvakten Ingrid Hjelmseth stor hjälte och Norge möter Tyskland i söndagens EM-final på Friends Arena.

Norskorna dansade och skrek i en stor ring efter att Trine Rönning satt den avgörande straffen. Danskorna satte sig bedrövat ned på mittplan.

Det krävdes straffar mot Danmark i Norrköping för att utse Tysklands finalmotståndare.

- Det här är en av de största stunderna i mitt fotbollsliv, säger Norges förbundskapten Even Pellerud.

Tidig ledning

På en hörna redan efter tre minuter slog lagkaptenen Ingvild Stensland inlägget mot spelargröten, danska målvakten Stina Lykke Petersen missbedömde bollen som gick via mittbacken Marit Fiane Christensens mage in i mål.

Danmark hade ägnade större delen av kvartsfinalen mot Frankrike åt försvar — nu fick de inrikta sig på anfall och chanserna kom att dugga tätt åt båda håll. Båda lagen hade chans att näta, och det kom ett mål till. I 87:e minuten nickade Mariann Gajhede Knudsen in kvitteringen, den danska avbytarbänken flög upp av glädje och förlängning väntade.

Där var Elise Thorsnes närmast, men hennes skott från nära håll räddades av reflexsnabba Stina Lykke Petersen. Semifinalen fick avgöras på straffar, där blev målvakten Ingrid Hjelmseth Norges stora matchvinnare. Hon räddade två straffar, Norge satte fyra.

- Jag har inte sett henne i en sådan situation tidigare. Hon blev vår matchvinnare, säger Even Pellerud om målvakten Hjelmseth.

- Ingrid är en av världens bästa målvakter. Den tryggheten hon gav oss med att rädda de två första straffarna är bara att tacka för, säger lagkaptenen Ingvild Stensland.

Den sista straffen sköt backen Trine Rönning säkert in.

- De andra gör det enkelt för mig. Jag går bara fram utan press och nyper till, säger Rönning som satte den avgörande straffen säkert.

I kvartsfinalen mot Frankrike räddade Danmarks Stina Lykke Petersen två straffar, men hon släppte samtliga förbi sig i semifinalen.

Vann VM i Sverige

Norges förbundskapten Even Pellerud är på väg mot ett nytt norskt stordåd på svensk mark. När VM spelades i Sverige 1995, under Pelleruds första period som förbundskapten, gick hans norska landslag hela vägen och slog Tyskland med 2—0 i finalen på Råsunda.

På söndag är han tillbaka i Solna, återigen för att möta Tyskland i en mästerskapsfinal. Ett lag som Norge redan har besegrat i turneringen. Efter 1—0-segern mot tyskorna har gett en rejäl dos självförtroende. Even Pellerud har fler minnen att plocka fram. Han ledde Norge till sitt andra EM-guld 1993. Sedan dess har Tyskland vunnit samtliga EM-slutspel.

Norge: Hjelmseth, Christensen, Akerhaugen, Mjelde, Rönning, Stensland, Gulbrandsen, Isaksen, Hegland, Hegerberg.

Danmark: Petersen, Röddik, Örntoft, Arnth, Nielsen, Brogaard, Söndergard Pedersen, Knudsen, Rydahl, HArder, Veje.

Publicerad 2013-07-25 kl 23:24