Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM2013

Veteranernas sista guldchans

Foto: Scanpix

På söndag vill norska fotbollslandslagets Ingvild Stensland, 31, och Solveig Gulbrandsen, 32, ta revansch för EM-finalförlusten mot Tyskland 2005.


Det kan också vara deras sista mästerskapsmatch.

- Det är nog få som får se mig i ett nytt mästerskap, säger Gulbrandsen.

Glädjen över en plats i finalen på Friends Arena och straffsegern mot Danmark hade knappast lagt sig hos det norska fotbollslandslaget på fredagen. Avslappnat gick de runt och pratade med journalister på Villa Fridhem utanför Norrköping medan regnet öste ned utanför. Finalen mot Tyskland kommer handla om att spela hem nationens tredje EM-guld, men också om att ta revansch på tyskorna 1-3-förlusten i EM-finalen 2005.

Åtta spelare i den norska truppen har passerat 30 år, och för vissa av dem kan finalen vara en sista chans till att vinna ett mästerskap. Nästa möjlighet skulle vara VM om två år i Kanada.

- Om jag säger att jag inte ska fortsätta ljuger jag lite eftersom jag kommer tillbaka hela tiden, säger 32-åriga mittfältsveteranen Solveig Gulbrandsen och skrattar.

- Men när man har kommit till final efter att ha gjort comeback ett halvår tidigare ska det mycket till för att toppa det. Det är två år till nästa mästerskap, så det är nog få som får se mig i ett nytt mästerskap. Men som sagt vågar jag inte lova något längre.

Gjorde landslagscomeback

Solveig Gulbrandsen vann OS-guld 2000. Efter det har hon blivit en profil som bland annat sänkte Sverige med två mål i EM-semifinalen i England för åtta år sedan. Hon avslutade sin fotbollskarriär 2010 men kom tillbaka som spelande assisterande tränare för Vålerengen och gjorde landslagscomeback förra hösten.

TT: Kommer ditt beslut att hänga på om det blir guld eller silver på söndag?

- Nej, nu blir det ju en repris på finalen 2005. Så det hade varit skönt att göra något annat än att stå paralyserad och förlora mot Tyskland. Jag har verkligen lust att gå ut och ge dem en ordentlig match.

Stensland tvekar

Lagkaptenen Ingvild Stensland, 31, har aldrig tagit något mästerskapsguld. Hon brottas med samma fråga som Gulbrandsen - om det blir fler mästerskap.

- Det vet jag inte. Jag har inte bestämt mig än. Men hur som helst skulle det vara skönt med en guldmedalj, sade Stensland i värmen efter den dramatiska avslutningen mot Danmark.

Den norska truppen innehåller sju 90-talister. Solveig Gulbrandsen tror att matchningen av de unga, framför allt mot Tyskland i gruppspelet, har gjort att landslaget är redo för ett generationsskifte.

- Vi är ett jättebra gäng som hänger ihop hela tiden. Många av de yngsta spelarna är mer vuxna än oss äldre. Vi äldre sitter längst bak i bussen på våra fasta platser och skojar.

Publicerad 2013-07-26 kl 15:57
Annons
Annons
Annons