Alexander Isak i huvudroll när Newcastle stod för mäktig vändning

Newcastle stod för en mäktig vändning när man vände 1-3 till 4-3 mot West Ham.
Då låg Alexander Isak bakom i stort sett allt, med två mål och en assist.

Mötet mellan Newcastle och West Ham hann knappt blåsas igång innan hemmalaget tilldelats en straff.

Anthony Gordon blev nedriven i West Hams straffområde av Vladimir Coufal och domaren pekade direkt på straffpunkten.

Fram till elvameterspunkten klev Alexander Isak - som säkert rullade in 1-0 till Newcastle.

- Riktigt bra straff av Alexander Isak. Visar med kroppen att han ska skjuta åt ett håll, men rullar sedan in bollen i det motsatta hörnet. Areola går åt fel håll. Fantastisk start för Newcastle, säger BBC:s expertkommentator Chris Sutton.

15 minuter därefter var det utjämnat på St James Park. Michail Antonio fick avslutsläge efter en läcker passning från Lucas Paquetá, och följde sedan upp med att säkert placera in 1-1-målet intill målvaktens högra stolpe.

På tilläggstid i den första halvleken var Newcastle nära att återta lednignen när Bruno Guimarães drog av en projektil i ribban. Men istället skulle gästerna ta ledningen.

Jarrod Bowen satte snabbt igång en frispark i den 10:e minuten av tilläggstiden. Bollen hamnade till slut framför fötterna på Mohammed Kudus, som satte 2-1 med sitt sjunde ligamål för säsongen.

- Newcastles försvarare måste reagera snabbare. Du lär dig på U9-nivå att om det ser ut som att någon kommer ta en snabb frispark, ställ dig framför bollen. Det är värt en varning att stoppa ett mål. Svagt av Newcastle, men väldigt smart av West Ham, säger Sutton.

Sutton var sedan lika kritisk mot Newcastle-försvarets agerande vid 1-3-målet som Bowen satte själv tre minuter in i den andra halvleken.

- Bowen har hektar med yta i mitten. Kudus hittar honom från vänsterkanten, varpå Bowen enkelt kan placera in 3-1 från 15 meter. Skolgårdsförsvar av West Ham.

Ur ett svensk perspektiv följde därefter tråkiga bilder. Emil Krafth, som blev inbytt i den 17:e minuten i stället för skadade Jamaal Lascelles, byttes ut efter att han ådragit sig en skada i den 56:e minuten. Svensken gick raka vägen ner i spelartunneln för behandling.

I den 75:e minuten blev Gordon återigen nergjord i West Hams straffområde och domaren dömde ny straff. För andra gången i matchen klev Isak fram, och även denna gång placerade han säkert straffen i mål till 2-3.

Med sju minuter kvar att spela lyckades Newcastle kvittera - men denna gång fick Isak "nöja" sig med att agera framspelare. Den svenske landslagsanfallaren slog en läcker genomskärare i djupled till Harvey Barnes, som satte 3-3-målet från nära håll.

"Briljant passning av Isak", skriver förre norske stjärnspelaren Jan Aage Fjørtoft på X.

Till slut skulle Newcastle även fullända en vändning. Samme Barnes klev fram på tilläggstid och gjorde 4-3 för hemmalaget, och skickade St James Park in en extas.

Segern innebär att Newcastle närmar sig West Ham i tabellen. Det skiljer numera bara en poäng mellan sjundeplacerade West Ham (44) och åttondeplacerade Newcastle (43).

Newcastle: Dubravka - Lovramento, Lascelles, Schär, Burn - Longstaff, Guimarães, Willock - Murphy, Isak, Gordon.

West Ham: Areola - Coufal, Zouma, Mavropanos, Emerson - Soucek, Ward-Prowse - Bowen, Paquetá, Kudus - Antonio.