Anthony Elangas succé - vann svenskmötet

Alexander Isak blev måskytt.
Men det hjälpte inte.
Anthony Elanga låg bakom Nottinghams seger på Boxing Day.

Alexander Isak inledde på bänken när Newcastle något förvånande föll mot Luton i lördags.

När laget tog emot Nottingham hemma på St James' Park fick svensken chansen från start. Även Nottingham, som kom från en förlust mot Bournemouth senast, hade en svensk i startelvan. Anthony Elanga, målskytt senast, var en av fem spelare som fick fortsatt förtroende från start då Nuno Espirito Santo gjorde hela sex förändringar i sin startelva.

Det var två formsvaga lag som drabbade samman. Sjuan Newcastle hade endast vunnit en av de fyra senaste matcherna i ligan. Gästerna hade dock ett än värre facit då laget endast tagit en poäng på de sju senaste matcherna och hade endast två poäng ner till nedflyttning.

Men på planen bjöds det på fartfylld fotboll och målchanser åt bägge håll redan från start.

Alexander Isak visade sig nyttig direkt och i den 20 minuten gav det resultat. Svensken tog emot en boll i straffområdet, vände om och fälldes av Ola Aina vilket renderade i straff för Newcastle. Isak tog själv hand om straffen och satte 1-0 för Newcastle. Målet var hans åttonde för säsongen.

Anthony Elanga ville inte vara sämre än sin landsman och i den 32 minuten kom han helt fri med Martin Dubravka. Svensken hade Chris Wood med sig och en enkel passning i sidled hade inneburit öppet mål men Elanga valde att gå på eget avslut och Dubravka räddade. Det lämnade Wood frustrerad och han syntes sparka i stolpen av ilska.

Elanga såg dock till att revanschera sig då han på tilläggstid i första halvlek fick bollen i straffområdet och denna gång så passade han Wood som kvitterade.

Det skulle visa sig vara ett vinnande recept även i andra halvleken.

Elanga slog en djupledsboll mot Wood som lurade Dan Burn och iskallt lyfte in ledningsmålet för Nottingham. Burn byttes sedermera ut.

- Det är ingen chock att han ersätts. Elanga har löper amok ute till vänster, sa Joe Shread i Sky Sports.

Han fortsatte:

- Det är som att Newcastle inte har kommit ut till andra halvlek.

Den förre Newcastle-spelaren Chris Wood fastställde därefter sitt hattrick då han efter ännu ett friläge rundade Dubravka och satte 3-1. Av respekt för sin förra klubb valde han att inte fira målet.

- Det är fruktansvärt försvar av Newcastle.  Deras backlinje är överallt, med en enkel boll över dem får Wood mängder av yta, sa Joe Shread i Sky Sports.

Matchen slutade 3-1 och Nottingham bröt därmed sin sju matcher långa trend utan seger.

Newcastle:  Dubravka -Trippier, Schär, Botman, Burn, Guimaraes, Longstaff, Miley, Almiron, Gordon, Isak.

Nottingham: Turner - Aina, dos Santos, Niakhate, Montiel, Danilo, Sangaré, Hudson-Odoi, Gibbs-White, Elanga, Wood.