Arsenal upp i serieledning - Havertz briljerade mot Brighton

Arsenal är serieledare i Premier League.
Det står klart efter 3-0 borta mot Brighton.

Arsenal är i allra högsta grad involverat i Premier Leagues titelstrid.

Inför lördagens bortamöte med Brighton på Amex Stadium placerade sig Londonlaget på tredje plats i ligan, men med chans att gå upp i serieledning vid seger.

Det märktes när matchen drog igång: Arsenal fullständigt sköljde över Brighton.

Efter 15 minuter hade gästerna redan varit nära 1-0 fyra gånger om, men det var först efter 30 minuters spel som ledningsmålet skulle komma.

Tariq Lamptey gjorde ner Gabriel Jesus i eget straffområde och efter en VAR-granskning tilldelades Arsenal straff.

Bukayo Saka stegade fram till elvameterspunkten och väl där gjorde han inga misstag. Han skickade Brighton-målvakten Bart Verbruggen åt fel håll och placerade bollen i det andra. 1-0 var ett faktum.

Hemmalaget Julio Enciso var nära att kvittera innan halvtid när paraguayanen drog till från distans - men David Raya i Arsenal-målet stod en imponerande räddning och avvärjde.

När matchen sedan var 61 minuter gammal hade Arsenal utökat. Jorginho hittade in till Kai Havertz vid den främre stolpen, som enkelt kunde stöta in Londonlagets andra mål för kvällen.

- Havertz rörelse har varit förstklassig ikväll, och hans vilja att löpa in bakom, säger Sky Sports Alan Smith.

Med fyra minuter kvar att spela punkterade sedan Leandro Trossard matchen definitivt. Kai Havertz frispelade belgaren i djupled och en-mot-en med landsmannen Verbruggen chippade Trossard in slutresultatet 3-0.

Arsenal är således ny serieledare i Premier League. Man kan dock komma att petas ner till andra plats om Liverpool under söndagen besegrar Manchester United på Old Trafford.

Brighton: Verbruggen - Lamptey, Van Hecke, Dunk, Estupiñan - Baleba, Gross - Adringra, Moder, Enciso - Welbeck.

Arsenal: Raya - White, Saliba, Gabriel, Zintjenko - Ödegaard, Jorginho, Rice - Saka, Havertz, Gabriel Jesus.