Arsenal vann Community Shield efter dramatik - Trossard tog finalen till straffar

Manchester City såg länge ut att ta ännu en titel när man ställdes mot Arsenal i Community Shield-final.
Men matchen gick till straffar – där Arsenal var vassast.
- För oss är det ett "statement", säger Aaron Ramsdale enligt BBC.

2:26

Avbryt
Försök igen

Se när Manchester City lyfter Champions League-pokalen i spelaren ovan.

Premier League är runt hörnet och på söndagen hade det blivit dags för fjolårets tvåa i Premier League att göra upp med FA-cupvinnaren i Community Shield. Manchester City mot Arsenal på Wembley.

Egentligen ska Premier League-segraren ställas mot FA-cupvinnaren. Men eftersom City vann båda två, stod Arsenal för motståndet.

I Arsenals startelva återfanns flera nyförvärv. Däribland Declan Rice som plockats in från West Ham. Affären uppges ha gått loss på 100 miljoner pund, ungefär 1,37 miljarder svenska kronor. Plus bonusar. Förutom Rice startade även Jurriën Timber och Kai Havertz.

Under matchens första kvart var det tveklöst Manchester City som dominerade och de lånade inte gärna ut bollen till Arsenal.

Knappt 25 minuter hade passerat när Arsenal bjöd på sin första målchans. Ben White hittade Kai Havertz i straffområdet. Men nyförvärvet fick ingen riktig kraft i avslutet - men Stefan Ortega släppte trots det bollen till retur. Där var Gabriel Martinelli, men inte heller han lyckades få bollen i nätet.

Det tog Arsenal 30 minuter att ta tag i matchen men de såg verkligen vassare ut än Man City framåt, säger den tidigare United-spelaren Roy Keane enligt Sky Sports.

Det skulle ge Arsenal energi och Havertz skulle vara inblandad även i nästa stora chans. Bukayo Saka hittade Havertz som sköt rakt i famnen på Ortega.

Strax innan halvtidsvilan fick Rodri Arsenal-målvakten Aaron Ramsdale att vakna. Ett skott långt utifrån tvingade Ramsdale att hoppa högt. Men bollen gick över ribban.

Efter 63 minuter byttes Manchester Citys skyttekung, Erling Haaland, ut efter en blek insats. I samma veva byttes även Mateo Kovacic ut. De ersattes av Cole Palmer och Kevin De Bruyne.

Med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid klev inbytte City-produkten Cole Palmer fram och tryckte dit 1-0.

Det är en magnifik avslutning, säger Peter Smith enligt Sky Sports.

Strax efter var Phil Foden nära att utöka. Arsenal-försvaret fick inte stopp på honom och Foden kunde avsluta med en tunnel på Ramsdale. Men bollen styrdes bort.

När matchen var sekunder från att blåsas av kvitterade Arsenals Leandro Trossard till 1-1 och matchen gick till straffar.

-Arsenal hängde med och de förtjänade förmodligen det, säger Roy Keane enligt Sky.

Martin Ödegaard satte första straffen medan Kevin De Bruyne missade Citys första. Senare missade även Rodri medan Arsenal satte alla sina straffsparkar.

Matchen var avgjord och till slut stod det klart att Arsenal segrade Community Shield.

- Vi har jobbat hårt för det. Vi har jobbat hårt i två år.  Vi har inte haft tur, vilket förmodligen hade behövts tidigare säsonger, säger Aaron Ramsdale enligt BBC.