Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet: Manchester City anklagas för ekonomiskt fusk

Premier League

Manchester City anklagas för flera brott mot Premier Leagues gällande ekonomiska regelverk.
Det har en fyra år lång utredning kommit fram till.
Nu kan klubben straffas med poängavdrag, enligt The Times.

5:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Manchester City-Sevilla i spelaren ovan.

Sedan flera år tillbaka i tiden har Manchester City utretts för omfattande ekonomiskt fusk. Nu meddelar Premier League att utredningen är klar - och då anklagas storklubben för att ha brutit mot flera regler.

Mellan säsongerna 2009/10 och 2017/18 ska Manchester City inte ha tillhandahållit korrekt information som avspeglat klubbens verkliga finansiella situation. Alltså är det ett systematiskt ekonomiskt fusk man nu anklagas för.

Under tiden Roberto Mancini var huvudtränare för klubben, det vill säga mellan säsongerna 2009/10 och 2012/13, anklagas Manchester City för att inte ha uppgett fullständig och korrekt information om tränarens lön. Der Spiegel har tidigare rapporterat att Mancini mottagit en signifikativ del av sin kompensation i hemlighet genom ett fiktivt konsultkontrakt.

ANNONS

Premier League konstaterar även att Manchester City mellan säsongerna 2013/14-2017/18 inte har följt Uefas regelverk för klubblicenser samt Financial Fair Play, vilket strider mot ligans regler. Från december 2018 till dagens datum, då utredningen har pågått, anklagas Manchester City dessutom för att inte ha samarbetat eller bistått Premier League i utredningen på ett sätt som uppfyller regelverket.

Anklagelserna om brott mot Premier Leagues gällande regelverk uppdagades redan i december 2018 då tyska tidningen Der Spiegel publicerade läckta dokument som visade på dolda Abu Dhabi-affär, där Manchester City i slutändan har fått sponsorpengar från statliga myndigheter. Man anklagades även för att ha värvat underåriga spelare mot betalning utöver att ha betalat svarta pengar till Mancini.

Totalt har Manchester City brutit mot över 100 regler fördelat över nio säsonger. Om klubben bedöms vara skyldig till majoriteten av anklagelserna riskerar man poängavdrag eller till och med uteslutning från ligan, hävdar The Times.

ANNONS

Manchester City kommer nu att utredas vidare av en oberoende kommitté. Senare under dagen uttalade sig klubben om anklagelserna:

"Manchester City är förvånad över anklagelserna om påstådda brott mot Premier Leagues regelverk, särskilt med tanke på det omfattande engagemang och den stora mängd material som ligan har försetts med", skriver City på sin hemsida och fortsätter:

"Klubben välkomnar granskningen av denna fråga av en oberoende kommission, för att opartiskt överväga den omfattande samling av obestridliga bevis som finns till stöd för dess ståndpunkt. Sen ser vi fram emot att den här frågan läggs åt sidan en gång för alla".

Manchester City var även i blåsväder 2020 efter att ha brutit mot det ekonomiska regelverket Financial Fair Play. Uefa beslutade då att stänga av klubben från Champions League i två år samt dela ut böter på 30 miljoner euro. City överklagade dock beslutet till Cas, idrottens skiljedomstol, och friades.

ANNONS
Publicerad 2023-02-06 kl 11:33

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto