City & Kompany sänkte United

Spelet nådde inte de magiska höjderna.
 Det gjorde däremot dramatiken och känslorna när slaget om Manchester - tidernas match i Premier league - slutade 1-0 till City mot United.

Superlativen började hagla redan några dagar före matchen, som i åtminstone England har kallats alla derbyns moder. Mötet mellan de båda Manchesterlagen sågs av uppskattningsvis 650 miljoner tv-tittare världen över.
 Hemmalaget City, tre poäng efter United inför måndagskvällens match, var i praktiken tvingat att vinna för att kunna utmana om ligatiteln och satte full fart från start.
 Serieledande United verka komma till matchen med målsättningen att spela oavgjort, ett resultat som skulle innebära fortsatt serieledning. Men den stora röda maskinen hackade och i slutet av första halvlek pressade City på rejält.

Belgisk skalle

På tilläggstid i första halvlek nickade Citys belgiske lagkapten Vincent Kompany in spanjoren David Silvas hörna och hemmafansen på fullproppade Etihad stadium exploderade. 44 års väntan på en ny ligatitel kan vara på väg mot sitt slut.
 -Före matchen fick jag ett sms där någon skrev att jag skulle göra mål. Jag trodde att det var en galning, sade målskytten som dessutom utsågs till matchens bästa spelare.
 United förmådde inte återta initiativet i andra halvlek. Det enda som var som vanligt i Unitedlägret var tränaren Alex Fergusons tuggummituggande, något som bara matchades av skottens puls och blodtryck. En kvart före slutet var Ferguson millimetrar från att ryka ihop med Citytränaren Roberto Mancini.
 Bortalagets desperata kvitteringsjakt ledde i stället till att City fick ett flertal lägen att göra 2-0, men det blev inga fler mål.

City i topp

Segern innebär att City gick upp i serieledning tack vare åtta måls bättre målskillnad. Men laget har en tuff avslutning. På söndag väntar Newcastle på bortaplan, ett lag som kämpar om en plats i höstens Champions league. Söndagen därpå väntar Queens PR på hemmaplan.
 -Det är långt ifrån över, men det var stort att få ge fansen två segrar mot United. Nu hoppas vi kunna avsluta bra i de sista två matcherna, sade Vincent Kompany.
 Regerande mästarlaget United, som vunnit sammanlagt sju ligatitlar på 2000-talet, möter Swansea hemma på söndag och avslutar borta mot Sunderland.

Publicerad 2012-04-30 kl 22:45