Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses Sporten med bilder från planstormningen

Experten om United-supportrarnas protester: "Pinsamt för Glazer - får skylla sig själva"

1v

En tickande bomb där Super League-fiaskot fungerade som en tändande gnista.
Gårdagens bilder från Old Trafford var exceptionella men inte helt överraskande, menar Samuel Luckhurst, reporter på lokaltidningen Manchester Evening News.
- Det här är pinsamt för familjen Glazer, säger Luckhurst till Fotbollskanalen.

Få har missat det faktum att söndagens stormöte mellan Manchester United och Liverpool tvingades skjutas upp, till följd av att tusentals människor tog sig till Old Trafford, varav flera hundra tog sig in på gräsmattan, för att protestera. Protesterna var och är riktade mot ägarna av Manchester United, den amerikanska familjen Glazer, som 2005 tog ett fast grepp om klubben. Bengaler tändes, plakaten togs fram. Missnöjesyttringarna var många och till viss del även våldsamma.

ANNONS

Samuel Luckhurst är chefsreporter kring Manchester United på lokaltidningen Manchester Evening News och har följt laget som journalist länge. Han förklarar att det hela tiden funnits ett missnöje med familjen Glazers ägande, men att det under Sir Alex Fergusons period ofta överskuggades av de stora framgångarna klubben upplevde då.

- Ferguson kallade dem flera gånger för ”briljanta ägare” vilket nästan är lite komiskt. Men det fick inte den uppmärksamhet det borde då eftersom han var så framgångsrik. Även de gångerna de inte vann ligan så kom de tvåa på målskillnad eller med någon poängs marginal. De tog sig till tre Europacupfinaler under den åttaårsperioden, säger han och fortsätter:

- Men det är viktigt att veta att även om Ferguson är borta så är det inte för att United inte längre är framgångsrika på samma sätt som de här protesterna sker. Det är för att supportrarna bryr sig om sin klubb, de gillar inte dessa cowboys från USA som inte går på matcherna.

ANNONS

Även säsongen 2009/2010 genomfördes protester från United-supportrar mot ägarna, dock inne på arenan och under matcherna. ”Green and gold”-protesterna drog i gång i januari 2010 och höll i sig resten av säsongen, men ebbade ut och går inte att jämföra med vad som hänt nu, enligt Luckhurst.

- Det som hände i går var något helt annat, det saknar motstycke, att matchen blev uppskjuten. Många av de som tog sig till Old Trafford hade nog inte väntat sig att det skulle hända. Att de fick matchen uppskjuten var en ganska enastående seger. Även om det förekom våldsamma scener vilka man måste fördöma då man vill ha fredliga protester, så hade matchen skjutits upp ändå, då det i grunden var fredliga protester, säger han.

- Det är pinsamt för familjen Glazer eftersom de har sig själva att skylla på grund av sin girighet kring Super League. Super League är död, men det fungerade som den tändande gnistan för Manchester United-supportrar att uttrycka sitt motstånd till ägarna.

ANNONS

Ett av alla misstag klubben gjorde kring debaclet Super League, enligt Luckhurst, var att man internt drog paralleller till ikonen Matt Busby. Just Busby var den som var manager för laget då man, trots motstånd från FA, blev det första brittiska laget att spela i Europacupen 1956. Att tycka att Super League-planerna och det som Matt Busby gjorde går att jämföra var ett snedsteg, förklarar Luckhurst.

- Backlashen kring det (att gå med i Super League) var så stor att de var tvungna att göra en u-sväng. Jag antar att de hoppades på att det skulle sopa allt under mattan. Men som jag sa har Super League fungerat som en katalysator eftersom de är trötta på ägarna som inte går på matcherna, som inte bor i Manchester och som inte bryr sig om supportrarna eller kommunicerar med supportrarna - och att de kommit undan med det så länge. De tycker att nog är nog nu.

ANNONS

Luckhurst förklarar att missnöjet började komma redan i samband med själva övertagandet, då United tvingades ta över enorma skulder från Glazers affärsimperium.

- De är inte bra ägare. Anledningen till att Ferguson sa att de var ”briljanta” var för att de inte la sig i det sportsliga – och så har det fortsatt, men det gör dig inte nödvändigtvis till en bra ägare.

Kommer protesterna att fortsätta nu, eller vad tror du?
- Jag tror definitivt att det är möjligt eftersom Uniteds kvarvarande matcher är tre hemma- och två bortamatcher. De två bortamatcherna är i Midlands vilket inte är en lång resa från Manchester. Om de vill försöka störa de matcherna så är det möjligt.

Publicerad 2021-05-03 kl 16:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto