Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FALLAHI: Liverpools formdipp en välsignelse för Arne Slot

Premier League

Fotbollskanalens expert Siavoush Fallahi krönikerar om Liverpools nye tränare Arne Slot.

8:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en diskussion om Slot till Liverpool från april i spelaren ovan.

Liverpools tränarjakt är avslutad. Feyenoords Arne Slot tar efter en tids spekulationer över Merseysideklubben.

Det har knappt varit en hemlighet att Liverpool varit intresserat och nederländaren uttryckte sig sällsynt tydligt för en kontrakterad tränare när han öppet bekräftade att han ville bli Jürgen Klopps ersättare på Merseyside, samt att han hoppades klubbarna kunde lösa förhandlingarna för att det skulle bli till verklighet. Det ryktades tidigt om en kostnad på runt 100 miljoner kronor för att köpa loss Feyenoordtränaren från sitt nuvarande kontrakt, som han hade två år kvar på. De sa Feyenoord inledningsvis nej till. Enligt Fabrizio Romano köpte Liverpool loss Arne Slot för 13-15 miljoner euro (151-174 miljoner kronor), en ansenlig summa för en tränare.

Annons

Samtidigt på fotbollsplanen stötte Klopps avskedsturné på patrull. Det som verkade kunna avslutas med titlar inhemskt och i Europa blir inte av. Atalanta blev för tufft i Europa League. Manchester United lyckades på något sätt skicka ur Klopps mannar ur FA-cupen med en sen vändning signerad Rashford och Diallo.

Någon ligaseger blev det heller inte. Och det går ganska enkelt att argumentera för att Liverpool sumpat sin form vid absolut sämsta tillfälle på säsongen, det vill säga när det ska avgöras. Det enda positiva med en eventuell formsvacka och en sämre avslutning är att Klopps framtida ersättare Slot kan komma in som en frisk fläkt med ny energi och nya idéer.

Samtidigt har vi sett hur svårt det är att ersätta tränare som Jürgen Klopp som inte bara varit i Liverpool i nästan nio år, utan också skördat framgångar med klubben, både spel- och titelmässigt.

Annons

Många kommer peka fingrar på Klopp och säga att det trots allt "bara" blev en Champions League-titel på tre finaler. Att det "bara" blev en ligatitel. Samtidigt har Liverpool stått för en fotboll som varit underhållande att se på, de har blivit en vinnande klubb igen och blivit ett lag att räkna med i europeiska turneringar.

Klopp tog direkt Liverpool till Europa League-final där det blev förlust. Klubben tog sig tillbaka till Champions League och blev återigen en del av den europeiska eliten. Klopp spelade två raka CL-finaler där han blev sviken av Karius i den första och där han vann den andra. Allt detta samtidigt som Liverpool gick historiskt svåra titelrace mot Pep Guardiolas Manchester City, som vi troligtvis kommer se som ett av de bästa lagen någonsin när vi blickar tillbaka om 20-30 år.

Annons

Sett till att City också är statsägt har Liverpool mångt och mycket gått upp mot en mer eller mindre omöjlig motståndare, men fortsatt kommit ur det med en ligatitel och även varit det enda lag som på riktigt konkurrerat med City fram till att Arsenal växt fram som titelkandidat de senaste säsongerna.

Allt det är enormt av Klopp och det går verkligen att peka på ett Liverpool innan och efter Klopp. Liverpool innan Klopp var ett lag som inte konkurrerade i Europa på lång tid och som missade Champions League-spel titt som tätt, och som med få undantag var långt bort från att slåss om ligatiteln. Det mot sämre motstånd än vad Guardiolas City är.

Om man tittar tillbaka är Klopps viktigaste gärning att han återgav hopp, glädje och framtidstro till en sovande jätte som verkligen behövde det.

När tiden nu tagit slut så lämnas ett Liverpool med ett par frågetecken. Många supportrar är nog oroliga för vad framtiden ska kunna ge. Trent Alexander Arnold, Mohammed Salah och Virgil Van Dijk har kontrakt som går ut 2025. Ska de säljas eller förnya? Hur kommer de stora spelarna se på att få in en ny tränare? Xabi Alonso valde att stanna. Ruben Amorim blev det inget av.

Annons

Arne Slot är ett intressant namn. Slot har precis som Klopp en okej spelarkarriär bakom sig och har framför allt stuckit ut för sitt arbete med Feyenoord. Feyenoord har en klar och tydlig spelstil som är underhållande att se på. De har charmat mig både i Europa Conference där de förlorade finalen mot Mourinhos Roma 2022, med minsta möjliga marginal, och i Champions League i år. Slot vann även en ligatitel med Feyenoord 2022-23 som var klubbens första sedan 2017. Likt Klopp togs Slot in för att ge Feyenoord en tydlig identitet som skulle leda till ligatitlar och europaspel.

Han har både utvecklat individuella spelare och sålt spelare för summor som inneburit transferrekord för Feyenoord. Klopp hade såklart större prestationer med Dortmund innan han tog över Liverpool, både med ligatiteln i Tyskland och med Champions League-finalen som Dortmund förlorade mot Bayern. Alla kan dock inte vara Klopp, eller bättre sagt, ingen kan vara Klopp.

Annons

Förra sommaren var Slot nära Tottenham men valde att stanna kvar i Feyenoord. Var han inte redo för Premier League? Visste han att Harry Kane skulle lämna? Såg han det som svårt att slå sig in i topp fyra sett till motståndet? Nu känner han själv och Liverpool bevisligen att det är rätt namn att gå för. Jag tror inte många skulle kunna ersätta Klopp på ett enkelt sätt, vilket vi sett när Arsène Wenger lämnat Arsenal och när Sir Alex Ferguson lämnat Manchester United.

Samtidigt har Slot allt för att kunna säga sitt. Rätas frågetecknen på spelarsidan ut och spelarna sluter upp bakom honom tror jag på honom. Det viktiga för Slot blir att inte gå i samma fälla som Erik Ten Hag gjort. Det vill säga att helt och hållet ändra sin spelstil, filosofi och anledningen till att han faktiskt får jobbet.

Annons

Att ersätta Klopp känns som en omöjlig uppgift, men med en negativ säsongsavslutning ökar känslan av att ny energi och en ny röst kanske är mer välbehövlig än man tror. Det enda som är svårare än att ersätta Jürgen Klopp är att ersätta en Jürgen Klopp som precis vunnit ligan, Europa League och FA-cupen.

Publicerad 2024-05-21 kl 11:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto