POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND
1v

FEM SPANINGAR: Manchester-derbyt blev startskottet på en historisk fotbollshelg i England

Foto: Bildbyrån.

Caroline Weir blev matchhjälte med sin långskottskanon i Manchester Citys 1-0-vinst mot lokalrivalen United.
Här är Joel Åbergs fem spaningar från matchen.

Tydligt hur viktiga skadade White och Hemp blir för City
Manchester City hade stort bollinnehav och tog över mer ju längre matchen led, men det var långt ifrån en övertygande insats från fjolårets ligatvåa. Det går att prata i timmar om premiärnerver och ovissheten som alltid verkar infinna sig i derbymatcher - men visst trodde man inte att United på allvar skulle vara med och kampas om alla tre poängen? 

I Georgia Stanway och Janine Beckie sitter Manchester City på två kompetenta anfallsvapen, det visade man gång på gång under matchen.

Men det var likväl tydligt att tappet av landslagsstjärnan Nikita Parris, som ifjol vann Citys interna skytteliga med 19 ligamål på lika många matcher, kommer att bli tungt. Med tanke på hur det såg ut under långa perioder i dagens match så kommer nyförvärvet Ellen White att bli otroligt viktig för Citys säsong - och om man ska möjligheten att hänga på Arsenal i toppen.

Det gäller även Lauren Hemp, 19, som även hon missade dagens match med en skada.

Ökvist ett av flera nyförvärv direkt in i hetluften
Samma stund som Manchester United säkrade uppflyttning till högstadivisionen inledde man en sällan skådad rekryteringsprocess. Man presenterade det ena namnstarka nyförvärvet efter det andra, bland dem Sverige-dödaren Jackie Groenen. 

I ett försök att täcka upp för storstjärnan Alex Greenwood, som lämnade för Lyon, kom även Lotta Ökvist in från Hammarby.

Vi visste att det skulle vara ett helt annat United som idag gick in på Etihad jämfört med det lag som i våras rundande av säsongen med en 5-0-vinst mot Lewes. Men inte trodde man att tränare Casey Stoneys premiärelva skulle innehålla hela sex nyförvärv?

Kanske blev det en ändring för mycket - inledningsvis såg det ut som att man hade svårt att hitta varandra på planen - men det såg bättre ut än vad jag hade förväntat mig.

City måste ta vara på Houghtons passningsfot bättre
Under ett par minuter i den första halvleken visade Citys mittback Steph Houghton prov på en fantastisk passningsfot. Hon varvade korta, oväntade passningar med längre uppspel som gång efter annan trängde igenom Uniteds lagdelar. 

Problemet var bara att City inte verkade veta hur man skulle ta vara på chanserna. Antingen vände man tillbaka eller så spelade man ut den på kanten, vilket gjorde att United hade tid att hitta rätt i sina positioner igen.

Det här är något som City måste arbeta på.

Kändes som början på något nytt för den engelska damfotbollen
Det händer saker inom damfotbollen. Vi såg redan under fjolåret hur traditionella klubbar på herrsidan började skylta allt oftare med sina damlag, inte minst Athletic Bilbao och Juventus som båda två noterades för publiksiffror som vi tidigare bara kunnat drömma om. 

Det handlar i grunden inte om någon konstgjord jämställdhetsfråga. Vad vi idag ser är att klubbarna nu äntligen inser att det finns en otrolig potential i damfotbollen, såväl sportslig som ekonomisk. Det är bara att kolla på lag som Real Madrid och Manchester United för att förstå hur pressade de europeiska klubbarna är att hänga på konkurrenterna i utvecklingen.

Den engelska högstaligan är inget undantag.

Nu verkar det även som att förutsättningarna finns där för att ta nästa steg. Det har tillkommit rekordstora sponsoravtal och namnstarka nyförvärv utifrån. Englands framgångar i sommarens VM verkar även ha satt sina spår hos den inhemska publiken.

Det var länge sedan det fanns en liknande stämning och förväntansbild runt en premiärhelg i England. Något annat vore konstigt.

Helgen inleddes med en publikfest i Manchester-derbyt på Etihad. Imorgon är det dags för för dubbla London-derbyn. Den snackas om 40,000 sålda på Stamford Bridge. Bara en sån sak.

Ge United lite tid att få sätta sitt lag - så kan det här bli riktigt bra
Det var ett ungt, oerfaret lag som United ställde upp med i dagens derbymatch mot Manchester City. Inte nog med att sex spelare gjorde sin första match för säsongen, i startelvan fanns blott en spelare som var född före 1993. 

Lotta Ökvist är 22, Millie Turner är 23 - och Ella Toone fyllde 20 tidigare i veckan.

Trots detta stod man upp under långa perioder under matchen. Med fem minuter kvar var faktiskt Jackie Groenen nära att kvittera och således ta en överraskande poäng.

För 18 månader sedan fanns inte Uniteds damlag. Nu har man tagit en direktuppflyttning och imponerat i comebacken i högstaligan.

Ge United lite tid att sätta sitt lag - så kommer det här att bli bra.

Publicerad 2019-09-07 kl 18:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå