POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE

Hillsborough-dom efter 27 år: Liverpool-supportrarna oskyldiga

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

I 27 år har de drabbade kämpat för upprättelse - i dag fick de den.
Under måndagen slog en dom i rätten i Warrington fast att Liverpool-supportrarna som omkom i Hillsborough-katastrofen blev offer för oaktsamt dråp efter grov vårdslöshet.

Den 15 april 1989 spelades en FA Cup-semifinal mellan Liverpool och Nottingham Forest på neutral plan, på Hillsborough Stadium i Sheffield. Massvis av Liverpool-supportrar hade rest till matchen, men 96 av dem återvände aldrig hem igen.

96 personer klämdes ihjäl på ståplatsläktaren när en flaskhals vid ingången uppstod och polis öppnade upp grindar som används för utgångar. Det blev alldeles för mycket folk på en och samma plats.

I en rapport av en oberoende panel som publicerades 2012 framkom det att polis och myndigheter försökt mörklägga de misstag man gjort och att Liverpool-supportrar blivit felaktigt beskyllda för katastrofen.

Under drygt två år har en utredning kring Hillsborough-katastrofen genomförts och den avslutades för ungefär tre veckor sedan. En jury bestående av sex kvinnor och tre män har under de tre veckorna synat allt material från utredningen, som är den längsta i Storbritanniens historia. Hundratals anhöriga och vittnen har förhörts.

Under tisdagen presenterade statsadvokaten Sir John Goldring och juryn sin dom i fallet. De svarade på 14 frågor gällande katastrofen och kom sammanfattningsvis fram till att de 96 supportrarna blev offer för oaktsamt dråp efter grov vårdslöshet.

Juryn har kommit fram till att polisen begick misstag som ledde till supportrarnas död och att fansens beteende inte bidrog till katastrofen.

Två av de mest centrala frågorna som juryn gav svar på var fråga sex och sju. Fråga sex löd:

"Är ni säkra på att de som dog blev dödade på ett enligt lagen oaktsamt sätt?"

Svaret: Ja.

Fråga sju löd:

"Var det något i supportrarnas beteende som orsakade eller bidrog till den farliga situation som uppstod?"

Svaret: Nej.

Efter de två svaren hördes jubel och applåder i salen, enligt the Guardian.

Reaktionerna på domen var många och bland annat twittrade Liverpool-legendaren Jamie Carragher:

"Äntligen rättvisa".

Under tisdagseftermiddagen släppte Liverpool ett pressmeddelande på sin hemsida där den verkställande direktör Ian Ayre riktar sin glädje åt offrens familjer som nu fått sin rättvisa. 

"Sedan den 15:e april, 1989, så har solidariteten som visats från Liverpoolsupportrar mot familjer och överlevnande sammanfattar den unika karaktären av både klubben och staden. Vi är också mycket tacksamma för det stöd som den bredare fotbollsvärlden så generöst visat oss de senaste 27 åren".

"Det har varit en smärtsam resa för familjerna och de överlevande som har utstått och offrat mycket under lång tid. Deras beteende och handlingar under denna kamp har fört stolthet till staden Liverpool och kommer att fungera som en varaktig hyllning till offren. De 96 offren, som dog på Hillsborough kommer aldrig glömmas bort".

Publicerad 2016-04-26 kl 17:52
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå