POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE

Hodgson om Rakips tid i Palace: "Var inte i närheten av deras kvalitet"

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Roy Hodgsons Crystal Palace är i Sverige, och är det utan någon svensk spelare. Erdal Rakip var där i våras, men fick ingen speltid.
- Han var inte lika bra som Townsend, Cabaye, Zaha, Milivojevic... Han var inte i närheten av deras kvalitet, så därför fick han inte spela mycket.

Roy Hodgson är tillbaka i Sverige med sitt Crystal Palace, där de spelar ett par träningsmatcher samtidigt som de har sitt försäsongsläger i Malmö. Under förra säsongen hade de en svensk i laget, Erdal Rakip, men han fick inte speltid under sin tid som inlånad från Benfica och har åkt till Portugal. 

Enligt Hodgson berodde bristen på speltid på att mittfältaren inte var bra nog. 

- Han är en hyfsad spelare. Han har kvalitet, men nivån i Premier League är hög. Han var inte lika bra som Andros Townsend, Yohan Cabaye, Wilfried Zaha, Luka Milivojevic... Han var inte i närheten av deras kvalitet, så därför fick han inte spela mycket. 

På dagens presskonferens i Malmö pratade annars Hodgson mycket om Malmö FF, Halmstad, svensk fotboll, och VM. VM pågår fortfarande och i dag spelar England en match om tredjepris. Hodgson själv är tydlig med sin åsikt: de matcherna borde inte spelas, och tar Sveriges bronsmatch 1994 som ett exempel.

- Jag såg en match om tredjepris för många år sedan, mellan Sverige och Bulgarien. Det var den ultimata icke-matchen för semifinalen är en så stor sak. Att sedan tre-fyra dagar resa sig upp igen, för att spela en match där det enda man kan säga är "vi slutade trea istället för fyra"... Jag är väldigt förvånad att den matchen fortfarande existerar. 

Han hyllar däremot Sveriges insats i det här VM-mästerskapet, och säger att han har sett ett par-tre av deras matcher.

- Mot Tyskland gjorde de det exceptionellt bra och hade väldigt mycket otur att inte få oavgjort som de förtjänade. Tränaren och staben måste vara riktigt nöjda med vad de producerade under VM. Ser man till nivån på spelarna tillgängliga så kanske de tog det så långt det bara gick. 

När Bob Houghton och Roy Hodgson kom till svensk fotboll på 1970-talet var det diskussioner och stridigheter kring hur svensk fotboll skulle se ut. Både Hodgson och Houghton fick hård kritik, vilket bland annat Tomas Petersson skrev om i boken ”Den svengelska modellen”. I boken står det om att svensk fotboll försökte influeras från nederländsk och tysk fotboll, men de engelska tränarnas framgångar gjorde att andra fick upp ögonen för den fotbollen som många definierade som "tråkig", men framgångsrik. 

Hodgson ser fortfarande kvar de två engelska tränarnas arv när han kollar på det svenska landslaget även i VM 2018. 

- Absolut. Det var ett klassiskt 4-4-2, baserat på att försvara bra vilket behövdes för de har inte Messi eller Ronaldo att välja mellan. Man måste jobba hårt som ett lag. Om man tar bort Zlatan Ibrahimovic från ekvationen så ser jag inte många skillnader på några svenska landslag sedan 70-talet. 

Hur känner du kring att ditt arv fortfarande syns efter mer än 40 år?
- Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag kom inte hit för att sätta en spelstil. Jag kom hit för att göra det bästa jobbet jag kunde göra, men det är smickrande att höra att jobbet som jag och Bob gjorde har influerat tränarna som följde, som Sven-Göran Eriksson, Tord Grip, Lasse Lagerbäck, Roland Andersson, och till och med Janne Andersson av det jag har hört. Det är väldigt smickrande, men det är inte något jag skryter om. 

- Vi får alla våra tränaridéer från någon. Man föds inte med en tydlig tränarstil. Man kan lära sig från tränarkursen som jag och Bob gjorde i England, eller från andra influenser. I mitt och Bobs fall var det Bob Robson, Don Howe... 

- Men alla förtjänar sin egen framgång. Man kan inte låtsas att man har en stor del i framtida generationers framgång.

Publicerad 2018-07-14 kl 15:24
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå