Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför debuten med United - allt du behöver veta om Ralf Rangnick: "Han har revolutionerat fotbollen"

Premier League 2021-12-05 kl 10:17

Ralf Rangnick är presenterad som Manchester Uniteds interim-tränare.
Inför söndagens match har Fotbollskanalen tillsammans med Tyskland-experten Keven Bader skrivit ihop allt du behöver veta om Rangnick och varför han har inspirerat tränare som Thomas Tuchel, Hansi Flick med många andra.

Foto: Bildbyrån

Manchester United sparkade nyligen Ole Gunnar Solskjær och tysken Ralf Rangnick har nu tagit över som tillfällig manager resten av säsongen. Därefter kommer Rangnick ta en konsultroll i klubben på två år.

Smeknamn som "professor" och "Gudfadern" har beskrivit den 63-årige tränaren, men alla vet inte bakgrunden till varför. Tillsammans med Tyskland-experten Keven Bader har Fotbollskanalen sammanfattat Rangnicks tränarkarriär och tagit en titt på vad han kan erbjuda Manchester United.

Rangnick var spelande tränare 1983 som 25-åring för Viktoria Backnang. Efter en match mot Valerij Lobanovskyjs Dynamo Kiev, som ansågs vara ett av Sovjets främsta lag, fick den unge tysken en chock. Dynamo Kiev pressade Rangnicks lag så intensivt att han behövde stoppa matchen för att kontrollräkna antalet spelare i motståndarlaget.

ANNONS

"Det var första gången jag kände att jag spelade mot ett lag som systematiskt pressade bollen", återberättar Rangnick i Raphael Honigsteins bok, Das Reboot.

Dynamo Kiev återvände efter det till Tyskland för sina träningsläger på försäsongerna. Rangnick gick då till varje träningspass och studerade laget med papper och penna. När han sedan applicerade dessa idéer på sina lag under 80-talet sågs idéerna som radikala. I Tyskland spelade man istället som landslaget, med man-man-markering.

- Tyskarna ville gärna hålla sig till det som funkade. Rangnick har revolutionerat den tyska fotbollen, säger Keven Bader till Fotbollskanalen.

Rangnick var rädd att tysk fotboll skulle bli föråldrad och vara för envis, så han fortsatte att studera och se hur han kunde utveckla spelidéerna från Arrigo Sacchis AC Milan och Lobanovskyjs Dynamo Kiev. Han kom fram till att den mest effektivaste utförandet utan boll skulle ske genom zonförsvar kombinerat med en hög, intensiv och kollektiv press. Rangnick insåg också att hans lag behövde vara seriens mest vältränade lag för att det skulle fungera.

ANNONS

"Jag insåg att lite press funkar inte. Det är som vara lite gravid - det är ingenting", har Rangnick tidigare förklarat sin filosofi kring press utan boll.

Den första märkbara framgången hade Rangnick med Ulm 1846 som han tog till Bundesliga 1999. Det var ett lag som hade enorm energi där även en ung Thomas Tuchel spelade, innan den nuvarande Chelsea-tränaren var tvungen att sluta efter en knäskada vid 24 års ålder.

- Han har kallats "professorn" och "gudfadern" sedan 90-talet i Tyskland. Han förklarade sin fotbollsfilosofi i tysk TV redan då på ett enormt pedagogiskt sätt. Efter Hoffenheim blev han mer känd inom alla fotbollskretsar, säger Bader.

Efter det tog sig Rangnick vidare till Stuttgart, som han fick sparken från två säsonger senare. Sedan tog han upp Hannover 96 till Bundesliga och därefter blev det en misslyckad första sejour i Schalke 04. Anledningen till de misslyckade resultaten ansåg Rangnick var för att han inte fick tillräckligt med kontroll och därför inte kunde implementera sina idéer fullt ut. Ett problem som var återkommande i hans misslyckade sejourer.

ANNONS

Rangnick bevisade sin skicklighet återigen när han tog Hoffenheim från tredjedivisionen till Bundesliga (2008) och gjorde Hoffenheim till en ny högpresterande klubb inom tysk fotboll. Han fick mer inflytande i klubben och fick vetorätt angående klubbens rekryteringar.

Rangnick insisterade bland annat på att bara köpa spelare som var 23 år eller yngre. Anledningen var att spelarnas pris gradvis skulle gå upp i värde under tiden i Hoffenheim, vara mer kapabla till att ta in information och vara fysiskt villiga att pressa över enorma ytor.

Efter att Hoffenheim slutat på en sjundeplats 2008 accepterades äntligen Rangnicks fotbollsfilosofi i Tyskland. Han tog sig till Schalke igen och vann då tyska cupen 2011 och tog klubben till Champions League-semifinal, där Rangnicks lag till slut förlorade mot Manchester United. Det Schalke-laget hade bland annat en ung Julian Draxler, en ung Manuel Neuer, en ung Joël Matip, Christoph Metzelder, och Real Madrid-legendaren Raúl González.

ANNONS

Den kanske mest imponerande perioden i Rangnicks långa karriär kom i RB Leipzig. Säsongen 2015/16 tog han upp klubben i Bundesliga med bland annat Emil Forsberg som nyckelspelare. Det gjorde Rangnick samtidigt som han agerade som sportchef för RB Leipzig och RB Salzburg. Han var ansvarig för det uppdraget från 2012 till 2018.

I sin andra sejour som tränare i klubben 2018/19 tog Rangnick RB Leipzig till en tredjeplats i tabellen och etablerade klubben som ett Champions League-lag. Efter 2019 var Rangnick huvudansvarig för "Sport and Development" för Red Bull-koncernen innan han avgick 2020. Efter det ryktades han till Milan och Chelsea som intermintränare, sportchef, sportdirektör med mera. Inget blev av och han tog i stället jobbet som huvudansvarig för "Sport and Development" i ryska Lokomotiv Moskva i somras.

ANNONS

För att få en mer detaljerad överblick om Rangnick pratade vi med Fotbollskanalens Tysklandsbloggare Keven Bader som så många andra är fascinerad över den här mannen och hans långa karriär. Bader berättar också vad han tror vi kommer att få se för Manchester United under Rangnick.

Kan du beskriva Rangnicks fotbollsfilosofi så gott du kan?
- Rangnick är en fanbärare för "Gegenpressing"-fotbollen, en spelfilosofi som bland annat fokuserar på omedelbar återerövring efter att laget har förlorat bollen istället för att falla tillbaka för att omgruppera.

Vad är "Gegenpressing" för folk som inte vet eller har sett det?
- Om United tappar bollen kommer hela laget som ett kollektiv gå mot bollen och försöka erövra den i motståndarens farliga ytor. Hela laget kommer att röra sig mot bollen på ett strukturerat sätt. Allt handlar om att vinna tillbaka bollen så snabbt som möjligt.

ANNONS

Vart kommer smeknamnet "professorn" ifrån? Vem kom på det?
- Rangnick fick det smeknamnet på 1990-talet efter att han visat sin spelfilosofi på en taktiktavla i tysk TV. Hans pedagogiska tillvägagångssätt när han beskriver sin filosofi och extrema noggrannhet är några av faktorerna varför han fick smeknamnet "Der Professor". Vissa kallar honom också för "gudfadern" då han har influerat många tränare under 2000-talet såsom Thomas Tuchel. 

Vilken är Rangnicks mest imponerande sejour enligt dig?
- Den är svår. Ulm på 90-talet var en sensation, men jag tycker ändå på det sättet han byggde upp Red Bull-koncernen. Man ser så ofta stora klubbar slösa en massa pengar och inte nå resultat. Rangnick har också fått resurser, men han har också haft kunskapen i hur man ska förvalta investeringarna. Han byggde något stabilt och framgångsrik med Red Bull-koncernen.

ANNONS

Rangnick skyller just ofta sina sämre sejourer i klubbar på "brist på kontroll". Vad är det han vill ha kontroll över mer specifikt?
- Rekryteringar, scoutingen, tränare och träningen i stort. Han vet vad han vill, men är inte rädd för att vara mer innovativ. Han vill ha en större kontroll över situationen så att han kan göra allt han kan. Han vill inte göra något halvdant. Det är därför han tackade ja till United, för att han kommer få ett större inflytande som konsult i klubben. Han kommer att sätta en stämpel på United nu.  

Efter att ha sett United den här säsongen, vad kommer vara det första som kommer ändras direkt rent spelmässigt?
- Jag tror vi kommer att få se mycket mer energi. Jag blev positivt överraskad över den energi United visade borta mot Chelsea. Där såg vi en press som vi aldrig såg under Solskjær den här säsongen. Det kommer vi får se mycket mer av. Fler maxlöpningar, högre intensitet och fler direkta passningar i riktning mot motståndarnas mål. Vi kommer inte se ett van Gaal-United som passar i sidled 25 gånger, här kommer det vara tempo och intensitet.  

ANNONS

Cristiano Ronaldo och hans brist på presspel har det tjatats om hela säsongen. Tror du Ronaldo får spela under Rangnick?
- Jag tror att Rangnick är tillräckligt medveten om Ronaldos kvalitet och status i klubben. Med det sagt är han en tränare som inte skräms av att säga vad han tycker. Jag tror att man kan hitta en kompromiss där. Jag tycker ändå att Ronaldo kan pressa i både landslaget och i United, till skillnad från Messi, Mbappé och Neymar i PSG. Jag tror att Rangnick kommer hitta en roll till Ronaldo i startelvan och Ronaldo kommer samtidigt vara villig att pressa mer när han ser att resten av laget gör det framgångsrikt. Jag tror att det kommer fungera.

Kan det vara en liknande lösning på hur Rangnick spelade en äldre Raúl i Schalke efter alla hans år i Real Madrid?
- Rolig jämförelse! Det tror jag definitivt. Att Rangnick tidigare har sagt att han inte skulle köpa Ronaldo till Leipzig spelar inte så stor roll, nu har han Ronaldo.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Streama all sport från Telia, C More och Viaplay för 599kr

Paketet består av UEFA Champions League från Telia, C More Premium, Viaplay med V Premium och V Sport Golf. HBO Max kan väljas till utan extra kostnad.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto