Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Everton tribute to the 96 who died at Hillsborough by emmysguysandgals

JULKALENDERN 20 DECEMBER: Upprättelse och förbrödring efter katastrofen – ”He is my brother”

Igår kom nyheten att ytterligare undersökningar kommer att göras av polisens insats efter Hillsboroughkatastrofen. Det uppmärksammar vi med en lucka i kalendern som handlar om upprättelse, och som visar på fin förbrödring mellan bittra rivaler i kölvattnet av en ofattbar katastrof.

Fotbollskanalen.se:s julkalender brukar bjuda försöka bjuda på skratt eller fantastiska insatser på planen – men i dagens lucka gör vi ett undantag.

ANNONS

Sedan 1989 har de anhöriga till de 96 Liverpoolfans som efter läktarkatastrofen på Hillsborough kämpat för upprättelse. I september fick de efter 23 år rätt när en 400-sidig rapport helt rentvådde Liverpoolfansen från all skuld i läktarkatastrofen. Storbritanniens premiärminister David Cameron bad Liverpoolfansen om ursäkt å den brittiska regeringens vägnar då rapporten slog fast att Liverpoolfansen som fick ta på sig skulden inte hade del i katastrofen och att polisens insats under räddningsarbetet var under all kritik – och att fler liv hade kunnat räddas om polisen inte begått flera misstag under sin insats.

Efter upprättelsen visades det återigen prov på den speciella relation som finns mellan lokalrivalerna Liverpool och Everton. Sedan Hillsboroughkatastrofen har relationen mellan de två klubbarna och deras fans varit präglad av ömsesidig respekt då även många Evertonfans förlorade vänner och släktingar i katastrofen.

ANNONS

Dagen efter läktar katastrofen knöt fans från båda lagen en lång kedja av röda och blåa halsdukar från båda lagen i en lång kedja som sträckte sig över hela Stanley Park som skiljer de båda lagens hemmaarenor åt. Och 2007 hedrade Liverpool den 11-årige Evertonsupportern Rhys Jones som sköts ihjäl genom att bjuda in Rhys Jones föräldrar och storebror till Anfield, och inför avspark spela Evertons inmarschlåt Z Cars.

Och inför Evertons match mot Newcastle i september hedrades Hillsboroughoffren. Inför matchen kom två barn in, den ena hade en Everton-tröja med nummer nio på ryggen, den andra en Liverpool–tröja med nummer sex på ryggen - för att hylla de 96 människor som miste livet i Hillsborough.

På storbildsskärmen visades bilder och namn på människorna som miste sina liv. Dessutom applåderade spelare, ledare och publik samtidigt som Hollies låt ”He ain't heavy, he's my brother” spelades. Låten har nu gjorts i en nyinspelning med bland andra Paul Mccartney och Robbie Williams och den har toppat Ituneslistan i Storbritannien, och Norge, och intäkterna går till de anhörigas fortsatta kamp för upprättelse för de som omkom i katastrofen.

ANNONS

För kampen går vidare. På onsdagen kom beskedet att den brittiska regeringen bordrat ytterligare utredning av polisens arbete innan under och efter katastrofen.

Publicerad 2012-12-20 kl 09:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto