Arsenal såg ut att gå mot en överkörning.
Men två Tottenham-mål skapade ordentlig nerv i matchen.
Trots detta kunde Mikel Artetas lag hålla undan och sätta press på Man City i toppstriden.

Tottenham och Arsenal gör under söndagen upp i ett toppmöte och London-derby i Premier League.

När startelvorna presenterades stod det klart att Tittenham-tränaren Ange Postecoglou valde att starta med svenske Dejan Kulusevski i anfallslinjen. Detta blir 23-åringens första match från start sedan segern mot Luton den 30 mars.

I Arsenal svarar Mikel Arteta inte för några större skrällar när han bland annat väljer att starta med Kai Haverts och Leandro Trossard, samtidigt som Gabriel Jesus och Gabriel Martinelli bänkas.

När matchen väl drog i gång var det två lag som satte in en hög press omgående och efter en kvarts spel skulle också målnollan spräckas.

Arsenals offensiva press bar frukt vid flera tillfällen och till sist fick gästerna en hörna. Den slogs in med en flack inåtskruv från Bukayo Saka. Inne i straffområdet gick sedan Tottenhams Pierre-Emile Højbjerg upp i en nickduell som resulterade i att dansken skarvade bollen förbi Vicario mellan de egna stolparna och Arsenals ledning var ett faktum.

- Tomiyasu gör precis tillräckligt. Han stör Højbjerg och han kan inte få till en ordentlig nick. Vicario har inte en chans, den susar förbi honom, förkunnade Sky-experten Gary Neville.

Efter baklängesmålet svarade dock Tottenham och efter 20 minuters spel hittade James Maddison in med en frispark som nådde Cristian Romeros panna. Argentinaren var hårt uppvaktad och fick se sig nekad av målramen med sin nick från nära håll.

Blott två minuter senare trodde hemmasupportrarna sedan att Tottenham hade kvitterat. Men efter en VAR-granskning stod det klart att Micky van de ven befann sig i en offside-position när han rakade in 1-1-målet och Arsenal kom undan med ett nödrop.

Kort efter det bortdömda målet gick sedan Dejan Kulusevski ner i straffområdet, men domaren vinkade avvärjande och i den efterföljande kontringen skulle hemmalaget straffas stenhårt.

Bukayo Saka släpptes loss efter en djupledsboll från Kai Havertz. Engelsmannen vände sedan upp innan han kunde placera in 2-0-målet förbi Ben Davies, Sakas 46.e fullträff i Arsenal-tröjan - lika många som bland annat Fredrik Ljungberg.

- Tottenham-supportrarna är skogstokiga, men det skulle inte ha varit straff i det andra straffområdet enligt mig, sa Gary Neville efter Sakas mål.

Trots att Tottenham alltså absolut var med i matchen rent spel- och chansmässigt skulle situationen bli ännu värre innan den första akten var över.

Efter knappt 40 minuters spel fick gästerna sin andra hörna i matchen. Den skickades in av Declan Rice och inne i straffområdet stångade Kai Havertz in 3-0-målet från nära håll.

- Det här kan gå riktigt illa för Spurs. Arsenal skickar ett meddelande: "Över till er, Man City", konstaterade Neville.

Målet blev den första halvlekens sista och i upptakten av den andra fick Tottenham stopp på blödningen och efter en dryg timmes spel skulle man få en biljett in i matchen.

Arsenal-målvakten blev övermodig i spelet med fötterna och då snappade mittbacken Cristian Romero upp en dålig passning innan han i det efterföljande friläget kunde rilla in 1-3-målet som gav Tottenham nytt liv.

- Raya, vad gör du? Han försöker vara smart med vänsterfoten. Du leder med 3-0, släpp inte in dem i matchen, sa Gary Neville om Rayas misstag.

Efter målet tryckte Tottenham på för ytterligare en reducering och med fem minuter kvar av ordinarie tid skulle en gyllene möjlighet dyka upp.

Ben Davies befann sig i utkanten av straffområdet när Declan Rice träffade honom med en spark i samband med en misslyckad rensning. Efter en kortare VAR-överläggning tilldömdes hemmalaget en straffspark.

Fram stegade Heung-Min Son och sydkoreanen var säkerheten själv när han satte dit 2-3-målet från elva meter och då var det match på riktigt.

Efter straffmålet gjorde Tottenham vad man kunde för att få till en kvittering, men trots en belägring av det offensiva straffområdet kunde David Raya och hans Arsenal-färsvar hålla undan och säkra en blytung 3-2-seger.

- De sista 20 minuterna var inte roliga, men det var värt det. Vi vet att det är ett stort derby och att de inte vill förlora med 0-3 på hemmaplan. Momentum skiftade åt deras håll, men jag är väldigt stolt över grabbarna, säger Bukayo Saka till Sky efter matchen.

Segern innebär att Arsenal nu har fem poäng ner till jagande tabelltvåan Manchester City, som har två matcher färre spelade. Tottenham har samtidigt sju poäng upp till Aston Villa på den åtråvärda fjärdeplatsen.

Tottenham: Vicario – Porro, Romero, van de Ven, Davies - Højbjerg, Bentancur, Maddison - Kulusevski, Son, Werner.

Arsenal: Raya - White, Saliba, Magalhaes, Tomiyasu - Rice, Partey, Ødegaard - Saka, Havertz, Trossard.