Liverpool vann Merseyside-derbyt efter galen målfest i första halvlek

Sex mål och en galen första halvlek.
Liverpool besegrade under onsdagen Everton i ett makalöst Merseyside-derby som innehöll det mesta.
- Divock Origi var fantastisk i dag och ett klubbrekord är bra, men vi har inte vunnit något än - vi vill gå hela vägen, säger Virgil van Dijk enligt BBC efter matchen.

Liverpool fick en drömstart på matchen. Redan efter sex minuters spel tog hemmalaget ledningen, vackert var det också. Sadio Mané stod för en högklassig passning till Divock Origi som löpte i djupled. Evertons målvakt Jordan Pickford rusade ut för att få bort bollen, men belgaren var först på bollen, rundade gästernas keeper och rullade enkelt in bollen i mål.

Elva minuter senare skulle det ringa igen för hemmalaget. Även den här gången bjöd Liverpool på fotbollsgodis. Trent Alexander-Arnold slog en svepande långboll till Mané på andra sidan planen, senegalesen tog vackert med sig bollen innan han smekte vidare den till Xherdan Shaqiri. Shaqiri? Med vänsterfoten kunde han från nära håll utöka hemmalagets ledning.

Publiken på Anfield hann knappt sätta sig innan nästa mål föll – och den här gången var det gästande Everton som stod för målet. Efter bollen studsat rätt för de blåklädda kunde Michael Keane skicka in bollen från nära håll.

Tio minuter efter Evertons reducering drog Dejan Lovren till med en långboll från egen planhalva. Origi sprang i djupled, tog emot bollen med en fantastisk nedtagning innan han behärskat placerade in 3-1 bakom Pickford. Läckert.

Liverpool dominerade första halvlek på Anfield – och strax innan halvtid skulle även 4-1 komma. Hemmalaget visade upp ett skolboksexempel i hur en kontring ska se ut. Alexander-Arnold drev upp bollen, väntade in Mané och friställde senegalesen med en yttersida. Mané? Han prickade fint in  Liverpools fjärde mål för kvällen.

Fem mål och pausvila på det? Inte då.

På stopptid serverade Bernard Richarlison inne i straffområdet, brassen slängde sig för att få huvudet på bollen, i stället tog inlägget på axeln, men bollen letade sig ändå förbi Adrian i hemmamålet.

4-2 i paus.

Målfesten i den första halvleken avtog därefter i den andra. Länge såg det ut att bli mållöst men strax innan stopptid skickade Georginio Wijnaldum in 5-2 med ett klassavslut. Målet blev matchens sista och Liverpool tog en välförtjänt derbyseger i en väldigt underhållande match.

Segern innebar att Liverpool nu har spelat 32 ligamatcher utan att förlora en enda match för första gången i klubbens historia.

5-2-segern gör att Liverpool har 43 inspelade poäng efter 15 omgångar. För Everton går det desto tyngre. Förlusten gör att laget numera är tredje sist i tabellen – och därmed placerar sig på en nedflyttningsplats.

Lagens startelvor:

Liverpool: Adrian - Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Milner, Lallana - Shaqiri, Mané, Origi.

Everton: Pickford - Holgate, Mina, Keane - Sidibé, Davies, Sigurdsson, Digne - Iwobi, Calvert-Lewin, Richarlison.