Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Ny kartläggning - engelska fans lägger fyra gånger mer än svenska på fotbollsbiljetter

Engelska fans lägger nästan tio procent av sin disponibla inkomst på fotbollsbiljetter - fyra gånger mer än vad allsvenska supportrar spenderar. Det visar en ny kartläggning från Mail on Sunday.

Att titta på fotboll i Premier League är ett dyrt nöje, och i genomsnitt kostar en biljett ur det billigare prissegmentet omkring 335 kronor. Den som hellre vill ha premiumsäten får vara beredd att betala mycket, mycket mer, särskilt om det gäller ett besök hos någon av de större klubbarna i landet.

Men inte nog med att de absoluta talen är så höga, dessutom placerar sig PL bland världens dyraste fotbollsligor om man även tar hänsyn till vad åskådarna tjänar genom sitt yrkesliv. Det är Mail on Sunday som genom en ny studie belyser förhållandet mellan lönenivåer i samhället och biljettpriser, för att ta reda på i vilka länder det relativt sett kostar mest att följa sitt favoritlag.

När tidningen granskar 34 länder och mäter hur stor andel av inkomsten som går till fotbollsbiljetter placerar sig Premier League på tredje plats i världen. Den genomsnittliga bruttolönen i England räcker bara till 14,3 fotbollsbiljetter per vecka. Brasilien och Kina ligger marginellt sämre till, med 14,0 respektive 14,2 biljetter per veckolön, och det beror i första hand på att medelinkosten där är betydligt lägre än i Europa.

Världens i sammanhanget billigaste fotbollsbiljetter finns i Algeriet, där det absoluta talet per biljett ligger kring 16 kronor. Något som innebär att snittinvånaren kan köpa 118 biljetter innan veckolönen tar slut. Nigeria, Ukraina, Polen, Chile och Sydafrika har också överkomliga priser, relativt sett.

Även allsvenskan finns med i jämförelsen och det visar sig att de boende i Sverige har råd med 61 biljetter per veckolön. Sjunde flest globalt sett, enligt Mail on Sundays sammanräkning. Förklaringen är dels att biljetterna som sådana är ganska billiga i Sverige men framför allt att reallönerna här hör till världens högsta. En brasklapp som bör skjutas in gäller dock Mail on Sundays uppskattning att genomsnittspriset per allsvensk biljett ligger på 100 kronor. Tidigare svenska undersökningar har visat på högre priser än så.

Bundesliga brukar beskrivas som en av Europas billigaste fotbollsligor, men korrelationen med lönenivåerna visar att Tyskland bara har världens 22:a billigaste biljetter.

Se Mail on Sundays sammanställning ovan för artikeln!

Publicerad 2014-11-16 kl 13:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons