Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
Englandsbevakningen sponsras av:

PL hoppas på lättare arbetstillstånd även efter Brexit

Premier League

Med sex månader kvar till Brexit blir Premier League mer och mer orolig. Ligan har därför legat på Brittiska regeringen för att se till att skaffa ett undantag för ligan - så att klubbarna fortsatt fritt kan värva europeiska spelare.

Foto: Bildbyrån

N'golo Kante

Med sex månader kvar till Brexit oroar Premier League-klubbarna sig över hur det kan påverka möjligheterna att få arbetstillstånd för europeiska spelare. I dagsläget får Premier League-klubbarna arbetstillstånd för alla spelare med pass ifrån ett land i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES. Det innebär att alla spelare från EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein får arbetstillstånd direkt vid övergången.

För spelare utanför EES gäller det att spelaren antingen spelar regelbundet för ett landslag rankat topp 60 i världen eller att transfersumman eller spelarens lön överstiger medianen på spelarens position för att få arbetstillstånd.

ANNONS

Om regelverket varit annorlunda för redan ett par år sedan hade Leicesters osannolika Premier League-titel kanske aldrig hänt. Spelare som N’golo Kante, Riyadh Mahrez och Robert Huth hade alla riskerat att inte få ett arbetstillstånd om reglerna för utomeuropeiska spelare gällt dem. Andra spelare som gjort avtryck i England den senaste tiden såsom Mikel Arteta, Marcos Alonso och Pascal Gross hade också legat i farozonen att inte få möjligheten att arbeta och spela fotboll i England.

Sedan Premier Leagues skapelse handlar det om 1 022 övergångar som skett med europeiska spelare. Enligt forskaren Laurie Shaw på Harvard skulle en majoritet, 591 spelare, inte uppfyllt kraven för att få arbetstillstånd.

I samtal med både det engelska fotbollförbundet och den brittiska regeringen har Premier League förespråkat ett möjligt undantag att få arbetstillstånd för alla spelare över 18 år och då inte bara ifrån europeiska länder. Ligan har i samtalen påpekat sin betydelse som en av Englands största exportvaror, där ligan idag går att se i 189 av 193 länder.

ANNONS

En talesperson för ligan har till The Guardian sagt att ”tillgången till talangfulla spelare från Europa har spelat en viktig roll i Premier Leagues tillväxt” samt att ”det är vitalt att våra klubbar kan fortsätta värva spelare från Europa med den frihet vi har idag.”

Ligan har i dagsläget inte fått några klara besked av den Brittiska regeringen men en talesperson för regeringen säger till The Guardian att ”de erkänner betydelsen för fotbollen att kunna få tillgång till talanger inom och utanför EU” och att de ”kommer att ha ett immigrationssystem som välkomnar de bästa och skarpaste som vill arbeta hårt och bidra till Storbritannien” även efter utträdet från EU.

Publicerad 2018-09-05 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto