Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

PL-jättarna vill ha mer av tv-pengarna - hård kamp väntar

Foto: Bildbyrån.

Storlagen vill ha en större del av tv-pengarna.
Men det blir en hård kamp.
I potten ligger runt elva miljarder kronor, det skriver Daily Mail.

Att de engelska klubbarna får enorma summor pengar från ligans tv-avtal varje år är inte en nyhet. Det är heller ingen nyhet att ligans attraktionskraft är enorm även långt utanför landets gränser och att de bolag som vill sända ligan får öppna den stora plånboken.

I dagsläget fördelas pengarna som ligan får in från utländska tv-bolag jämnt över de 20 klubbarna i ligan. Så har det också sett ut sedan Premier League bildades 1992. Men nu rapporteras att de sex största klubbarna; Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal och Tottenham, vill att pengarna ska fördelas annorlunda.

The Guardian skriver att Premier Leagues ordförande under onsdagen presenterat ett förslag för de övriga 14 klubbarna där kärnan var att 35 procent av tv-intäkterna (cirka elva miljarder kronor) från de utländska försäljningarna i så fall ska fördelas efter ”meriter”, det vill säga placering i ligan.

Enligt tidningen får Premier League in tre miljarder pund, motsvarande cirka 33 miljarder kronor, från de utländska bolagen för säsongerna 2016-2019 och förra året fick alla klubbar drygt 420 miljoner kronor från den potten. De sex största klubbarna vill alltså nu att man ruckar på det systemet och att de får en större del av kakan, på grund av att man drar till sig större andel tv-tittare.

Enligt Daily Mail ställer sig de tre klubbarna Everton, Leicester och West Ham bakom topp sex-lagens förslag (totalt nio klubbar), men det krävs 14 klubbars medgivande för en förändring.

Omröstningen sker nästa vecka.

Publicerad 2017-09-28 kl 08:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons