POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE
5v

PL-SPANINGAR: "Ovisshet kring Fernandes - men rimlig lösning av Spurs"

Foto: Bildbyrån.

LONDON. Januarifönstret står i fokus när Fotbollskanalens Joel Åberg bjuder på sina spaningar inför helgens omgång i Premier League.

Fernandes - rimligt agerande av Spurs 
Det hade varit på gång en längre tid, Gedson Fernandes flytt till Premier League. Ena dagen snackades det om Everton, andra dagen sades West Ham vara överens med 21-åringen.

Det blev till slut Tottenham som drog det längsta strået. Så, vad kan man förvänta sig?

Redan som 20-åring tog Fernandes plats på Benficas mittfält. Han imponerade med sitt passningsspel och mångsidighet, en egenskap som sannolikt grundar sig i att han tidigare främst spelat som anfallare och ute på kanten. Fernandes gjorde hursomhelst startplatsen till sin och målades där och då upp som Benficas nästa stora försäljning. Det var tydligt i sättet som man pratade om honom på, vilket även tydliggjordes i kontraktet innehållandes den högsta utköpsklausul som den portugisiska fotbollen någonsin sett.

Men sedan hände något. Tränaren som hade gett Fernandes chansen fick gå, och in kom Bruno Lage som inte alls hade samma uppfattning om 21-åringen. Under 2019 fanns han med från start i blott tre ligamatcher. Visst drogs han med några skador, men det är en anmärkningsvärt låg notering för en spelare som Benfica en gång i tiden trodde på.

Det får en att fundera på om allt verkligen står rätt till med Fernandes?

Det känns därför som att Spurs gjort helt rätt denna gång. Man får in en spelare som i bästa fall råder bot på kreativitetsbristen på det centrala mittfältet, samtidigt har han potential att bli spelaren som Mourinho kan bygga laget runt. Då är 600 miljoner kronor är värd investering. Om farhågorna kring 21-åringen verkar stämma, då har man 18 månader på sig att utvärdera och sedan ta beslutet att inte utnyttja optionen att köpa loss honom.

Nya riktlinjer kring VAR
West Hams Declan Rice agerade talesperson för Premier Leagues fotbollsspelare när han för ett par veckor sedan uttalade sig om VAR:s intåg. Så upplevdes det i alla fall. Han menade att flera märkliga beslut och fördröjningar hade förstört fotbollen - inte bara för spelare utan även för fansen.

I England har samtalet kring VAR främst handlat om att man bara har tagit hänsyn till tv-tittarna, som faktiskt får vara med i processen och se samma reprisbilder som domarna. Fansen på plats, däremot, de har fått nöja sig med en stillbild och rådande ovisshet. Vi är inte där än, men vad det rapporteras verkar det röra på sig en aning.

På fredagseftermiddagen kom en annan, om än inom vissa kretsar välkommen, justering. 

Domarna har under hösten instruerats att endast använda sig av tv-monitorn när det rör sig om sekvenser som en “inte har förväntats se”. Från om med denna omgång ska domarna använda sig av monitorn för att på egen hand komma fram till ett beslut när det rör sig om “misstänkta” röda kort.

Nketiah en ljusstrimma i Aubas avstängning
Allt för ofta målas de offensiva krafterna Alexandre Lacazette och Pierre-Emerick Aubameyang upp som en duo, som i Arsenals spelmässiga förfall under hösten tvingats förlita sig på varandra för att något ska hända. Kanske har det att göra med att spelarna anslöt i två på varandra efterföljande fönster - kanske är det de väldiga prislapparna som gjort att spelarna klumpats ihop som utropstecken i ett annars ack så frågeteckenspräglat fotbollslag.

Men så borde inte vara fallet. Särskilt inte denna höst.

Lacazette har hittills gjort blott fem ligamål, det senaste kom för åtta omgångar sedan. Om vi direktöversätter hans målmässiga bidrag landar det på fem intjänade poäng till London-klubben (en vinst och två oavgjorda matcher). Med den noteringen kommer han inte i närheten av sin 30-åriga kollega, vars 14 ligamål har inneburit upp emot 19 poäng.

Visst, det finns fog att argumentera för att Lacazettes bidrag i uppspelsfasen och förmåga att suga åt sig bollen för att sedan fördela vidare till medspelarna är direkt avgörande för Arsenals anfallsspel. Men då gör man nog det lite för enkelt för sig. Lacazette har i ärlighetens namn inte alls sett lika bra och delaktig ut som man förväntade sig.

Situationen ställs nu på sin spets när Aubameyangs tre matcher långa avstängning träder i kraft. Då kommer det inte längre råda några som helst tvivel kring vem som är lagets obestridliga ledstjärna. För att Arsenal ska få med sig några poäng i matcher mot Sheffield United och Chelsea krävs det att fransmannen höjer sig. Annars finns även där bakom 20-årige Eddie Nketiah, som enligt brittiska medier ska ha imponerat så mycket sedan återkomsten från Leeds att Mikel Arteta ser en plats för honom redan nu.

Wilson förkroppsligar Bournemouths kris
Callum Wilson fanns med i det engelska landslag som i höstas kvalificerade sig för nästa sommars EM-slutspel. Han sågs utgöra ett annorlunda, intressant komplement till Harry Kane och hyllades av Gareth Southgate. 

Men Wilsons höst har inte alls utvecklat sig på sättet han hoppades på. I själva verket har inte han inte gjort ett enda mål sedan 28 september, vilket ungefär sammanfaller med Bournemouths sportsliga förfall. När kollegorna inte har lyckats fylla Wilsons tomrum har den klubb som i flera säsonger på raken imponerat och stångats med de allra största börjat se ut som en klubb som förbereder sig för livet i Championship.

Eddie Howe har inte lyckats integrera de få storköp han faktiskt gjort och på senare tid har försvarslinjen sett oroväckande svag ut. Nyckelmatch mot Norwich på lördag.

Flera trotjänare lämnar engelska fotbollen
Det är ihärdiga rykten runt Fernandes, Fernandes och Sancho som har fått de stora rubrikerna det här vinterfönstret. Men det har även varit - och kommer i fortsättningen att bli - ett fönster som kantats av att klassiska spelare väljer att tacka för sig.

Vi har Ashley Young, som har hunnit med att bli 35 år. Visst har han under de senaste åren blivit något av ett rundningsmärke, men det är likväl en spelare som gjort 133 poäng på 369 PL-matcher. Som varit kapten för United. Och som främst kanske kommer att bli ihågkommen för sina dubbla drömmål i 8-2-segern mot Arsenal i sin tredje match.

Nu talar allt för att han lämnar för Serie A och Antonio Contes Inter. Han verkar då få sällskap av Chelseas Olivier Giroud, som är i behov av speltid för att behålla en startplats i Frankrikes EM-lag. Även han har varit utskrattad. Men även Giroud kommer att bli ihågkommen för att ha fått ut maximalt av sin talang och för sina 110 poäng på 225 framträdanden i PL.

Det ser även ut som att Christian Eriksen, en av förgrundsfigurerna bakom Spurs lyft, har gjort sitt i England.

Och sen får vi inte heller missa att Pepe Reina har tagit sig tillbaka till Premier League. Efter fem år på flykt ställer ett krisande Aston Villa sitt hopp till att han kan komma in och hålla klubben kvar i högstaligan. Får vi kanske se en badboll kastas in från läktarplats på lördag?

Publicerad 2020-01-17 kl 16:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå