Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

Ratades efter en Kalmarträning - nu bjuds elvaåringen in av Liverpool

Den elvaårige pojken blev förkrossad när Kalmar ratade honom efter en enda träning. Nu får han istället chansen – av Liverpool.
- Vilken fantastisk gest, säger pojkens pappa till Barometern.

Det var genom en insändare just i den småländska lokaltidningen som historien först uppdagades. Den besvikne fadern skrev om det bemötande hans son fått i samband med en träning hos Kalmar FF. Pojken hade aldrig spelat fotboll organiserat förut, och redan efter ett pass fick han beskedet att han inte skulle beredas någon plats inom klubbens ungdomsverksamhet eftersom föreningen inte ansåg att han var någon framtida elitspelare.

Många läsare, även utanför Sveriges gränser, reagerade på händelsen och en av dem var Bernt Jo Vole. Han är ansvarig för Liverpools ungdomsakademis skandinaviska gren och kände instinktivt att han ville hjälpa elvaåringen.

– Barn påverkas dubbelt när de får negativt bemötande, det kan bidra till en negativ spiral som innefattar bland annat mobbning. Jag ville ge den här killen en positiv upplevelse i stället, säger han till Expressen.

Lösningen blev att bjuda in elvaåringen till den engelska jätteklubbens årliga fotbollsskola på svensk mark, där många talangfulla spelare samlas för att träna under specialiserade instruktörer. Tre dagar av mer eller mindre konstant fotbollsspelande där den individuella utvecklingen står i centrum. Ett paket med boende och mat som vanligtvis kostar pengar, men som Liverpool nu lovar att bekosta för elvaåringens del.

Enligt Bernt Jo Vole handlar det dels om att återupprätta självkänslan hos pojken, men också om att rent fotbollsmässigt påminna om att ingen spelare är "färdig" i en så pass ung ålder som elva.

– När spelarna blir 13-14 år gamla är det många som försvinner, men faktum är att man fortfarande kan bli en bra spelare. Titta bara på Ole Gunnar Solskjær, han var ingen stjärna i tidig ålder men kom sedan att spela i Manchester United, en av världens största fotbollsklubbar, säger han.

Som en extra morot vid fotbollslägret finns också möjligheten för de spelare som utmärker sig mest att få resa på ett studiebesök till England och se hur en så stor Premier League-klubb som Liverpool fungerar. Det handlar om tio platser totalt, och bland gäller det att leva upp till klubbens fyra budord: Ambition, värdighet, gemenskap och engagemang.

Oavsett hur det blir med den saken berättar elvaåringens pappa för Barometern att hela familjen är överväldigad av Liverpools utsträckta hand.

– Vi är chockade, vilken omtanke. Det är en fantastisk gest, vi kommer att tacka ja preliminärt. Min tanke var ju att skapa debatt, jag tycker att det här är jätteviktigt, säger han.

Kalmar klubbchef Svante Samuelsson är självkritisk kring händelsen när elvaåringen ratades, men påpekar också att KFF inte skiljer sig från andra elitsatsande föreningar. Det finns beskrivet på klubbens hemsida vad som gäller kring spelarutbildningsplaner och verksamhetsmål för olika åldersgrupper. I det här fallet anser Samuelsson att informationen borde ha kommunicerats tydligare till barnets föräldrar.

- Vi  är en elitförening som spelar i allsvenskan. Ska vi överleva måste vi utbilda duktiga fotbollspelare som kan spela i A-laget i framtiden och då måste vi ha en stegring på utbildningsnivån om de ska gå hela vägen. Det är främst det som skiljer oss från andra föreningar i regionen gällande ungdomsverksamheten, säger han till Barometern.

Publicerad 2015-08-23 kl 10:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons