Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Southampton får nya ägare - uppges betala 1,2 miljarder

Premier League 2022-01-04 kl 17:01

Sport Republic är ny ägare till Premier League-klubben Southampton.
Enligt Sky Sports betalar investmentbolaget drygt 1,2 miljarder kronor för 80 procent av aktierna.
- Vi kommer att vara en aktiv och engagerad ägare, säger Sport Republics ordförande Henrik Kraft.

Foto: Bildbyrån

Southampton, som för tillfället ligger på 14:e plats i engelska Premier League, har fått nya ägare. Sydkustklubben bekräftar under tisdagen att investmentbolaget Sport Republic slutfört köpet av "en kontrollerande andel" av Southamptons aktier.

Enligt brittiska Sky Sports köper Sport Republic de 80 procent av aktierna som tidigare tillhört den kinesiske affärsmannen Gao Jisheng. De gör det för en summa av 100 miljoner pund, motsvarande drygt 1,2 miljarder svenska kronor. Katharina Liebherr står kvar som minoritetsägare med 20 procent av aktieägandet.

- De senaste två åren har vi tillsammans med klubbens aktieägare sökt efter den rätta partnern för att föra klubben framåt. I dag har vi hittat den perfekta lösningen för vår klubb, säger Southamptons vd Martin Semmens på klubbens hemsida.

ANNONS

Sport Republic är ett investmentbolag (där affärsidén är att investera i andra aktiebolag) inom idrotts- och underhållningsindustrin. Bolaget är baserat i London och grundades av danskarna Henrik Kraft samt Rasmus Ankersen. Så sent som för några veckor sedan hoppade Ankersen av uppdragen som sportchef i Premier League-klubben Brentford och styrelseordförande för danska FC Midtjylland. Huvudinvesterare är serben Dragan Šolak.

- Vi kommer att vara en aktiv och engagerad ägare, men vi kommer inte att starta några revolutioner. Vi attraherades av Southampton eftersom det redan är en välskött klubb som följer en tydligt definierad strategi, säger Sport Republics ordförande Henrik Kraft på Southamptons hemsida.

Om man ska tro på Kraft blir Southampton inte den sista fotbollsklubben som Sport Republic köper.

ANNONS

- Medan Southampton är Sport Republics första förvärv förväntar vi oss fler investeringar att följa de kommande åren. Vår ambition är att bygga en portfolio av aktier med högt inflytande i fotbollsklubbar och andra idrottstillgångar över världen, säger Kraft.

Sport Republics vision är att använda dataanalys för att hjälpa idrottsverksamheter och bolag inom idrottsteknologi att uppnå dess fulla potential, skriver Southampton på sin hemsida.

Sponsrat innehåll

Streama all sport från Telia, C More och Viaplay för 599kr

Paketet består av UEFA Champions League från Telia, C More Premium, Viaplay med V Premium och V Sport Golf. HBO Max kan väljas till utan extra kostnad.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto