Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svensk United-scout bakom BP-löftets drömflytt: "Kan gå hur långt som helst"

Premier League

Johan Guadagno är klar för Manchester Uniteds U18-lag.
BP-ledaren Tommy Söderström, scout för United, tipsade storklubben. 
- Han kan gå hur långt som helst, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Målvaktstalangen Johan Guadagno, 16, tillbringade lite mer än ett halvår i Brommapojkarnas akademi, sedan blev han i söndags presenterad av Manchester United. Guadagno, som också har en bakgrund i AIK:s ungdomsled, lämnade i december i fjol IFK Stocksund efter tre år för spel i BP:s akademi, men fick i januari en veckas provspel med United och imponerade tillräckligt för att få en plats i klubbens U18-lag. 

Tommy Söderström, sportchef för BP ungdom, är sedan 20 år tillbaka också scout för Manchester United i Sverige och var en av de som låg bakom flytten. Söderström tipsade den engelska storklubben om målvakten. 

Annons

- Jag jobbar för United och har hand om den svenska marknaden, samtidigt som de också har en annan Skandinavien-chef som jag samarbetar med. Jag tipsade dem om att han (Johan Guadagno) är bra och så enkelt är det. Han har också en agent som ringde och hörde om han fick provspela och då sa jag att han är jävligt bra. Det är inte svårare än så. Han kom till oss i december och har bara varit här i ett halvår. Jag tycker att han är en otroligt vass målvakt, säger Söderström till Fotbollskanalen. 

Söderström berättar mer om varför han ser Guadagno som en "vass målvakt":

- Han har en fantastisk lårmuskulatur och hans kropp är byggd för att vara målvakt. Ryggen är som ett "V" och han har en vinnarskalle så det står härliga till. Han har de fysiska förutsättningarna och hatar att förlora. Det är en jäkligt bra målvakt, verkligen ett fysiskt praktexemplar om man nu ska beskriva hur en målvakt ska se ut, säger han.

Annons

Söderström fortsätter:

- Han tränade också lite med A-laget här och jag såg honom i vissa matcher. Han kan gå hur långt som helst. Vi fick inte ens behålla honom ett halvår. Jag hoppas att det går bra för grabben, annars står vi här med öppna armar. Han har viljan för att bli bra, men också ett jäkla mod. 

Nu väntar en lång resa för Guadagno från akademin till Uniteds A-lag. Söderström menar att United förstås tror på svensken, men att målvkaten behöver passera flera steg för att ta en plats i klubbens A-trupp. 

- De tycker, som jag, att det är en intressant målvakt, men jag har inte pratat med dem så mycket. Jag tar dit spelare och sedan gör de bedömningar och därefter får tiden utvisa vad som händer. Jag tror nog att de ganska snabbt förstod att det här var något extra, säger han och fortsätter: 

Annons

- Om det går bra och han slår sig fram, så kommer de nog att, precis som med många andra, låna ut honom och sedan ta tillbaka honom. Det är svårt att gå rätt upp i A-laget. Man ska aldrig säga aldrig, men i normala fall blir det utlåning. Målvakter brukar också vara lite äldre, men jag tycker att han imponerat och gillar verkligen honom. Jag har skjutsat honom sex, sju gånger och han är väldigt seriös. Han är mogen. 

Söderström, som emellanåt underrättar United om svenska talanger, berättar att Guadagno är andra spelaren som han hjälper till United. Senast ett "Söderström-tips" resulterade i en flytt var 1999, då Bojan Djordjic tog steget över från BP till den engelska storklubben. 

- Andra på 20 år. Det är bara roligt. Jag får gnugga vidare och hoppas på att det kommer några till, skrattar han.

Annons

Söderström berättar att det också var just när Djordjic tog steget över till United som han inledde sitt arbete för klubben. Söderström stämde träff och åt en bit mat ihop med Uniteds legendariske manager Sir Alex Ferguson på en restaurang i Stockholm. 

- Ferguson kom över och vi käkade fisk på Wedholms Fisk, så det var 20 år sedan. Sedan är det ingen svensk som gått dit och det är väldigt svårt. Kim Källström var 17 år och Johan Elmander 18 år när de mötte varandra i allsvenskan och då var de där och tittade, men det är ändå väldigt svårt.

Söderström berättar att han till och med tipsade United om att värva Victor Nilsson Lindelöf, som sommaren 2017 tog steget över från Benfica till United, för ett antal år sedan, men att det den gången inte blev av. 

- Han slog mycket senare. Jag tipsade om honom när han var 15, 16 år, men han var inte där då. Han hade ju flyt i U21 med att han började på läktaren och sedan kom in i turneringen och gjorde det jättebra, samtidigt som du hade José Mourinho (tränaren som värvade Nilsson Lindelöf) med kopplingen till Portugal. Han har tagit chansen. 

Annons

Manchester United har därmed numera tre svenskar i klubben. Victor Nilsson Lindelöf i A-laget och Anthony Elanga och Johan Guadagno i akademin. 

Publicerad 2019-08-16 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto