POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE

Svenske målvaktstalangen slår sig fram i engelska favoritlaget: "Lever min dröm"

Foto: Bildbyrån

Viktor Johansson, 18, lämnade Hammarby för favoritklubben Aston Villa för tre år sedan.
Nu lever han drömlivet i England.
- Det har gått över förväntan för mig, säger han i en längre intervju med Fotbollskanalen.

Sommaren 2014 flyttade Viktor Johansson till England. Den då 15 år gamle målvakten lämnade Hammarby för dåvarande Premier League-klubben Aston Villa. Birmingham-klubben har vunnit den engelska ligan vid sju tillfällen och är en anrik klubb i England, vilken svensken stortrivs i.

Johansson har de senaste åtta månaderna tränat en hel del med Villas A-lag, samtidigt som han spelat matcher för både U23- (reservlaget) och U18-laget. Han är även keeper i det svenska P19-landslaget som nyligen kvalificerade sig till EM i Georgien i sommar.

När Fotbollskanalen når talangen via telefon är det en strålande glad målvakt som berättar om livet i England.

- Allt rullar på bra här. Det är skitskönt här, jag har kommit in i det mer och mer under åren. Aston Villa är en helt underbar klubb. Det är riktigt familjärt och jag blev direkt en i gänget här. Det har varit bra, säger Johansson.

Klubben är också nöjd med vad svensken presterat.

- Jag har mest kontakt med målvaktstränaren i A-laget, det är därifrån jag får min feedback, och från målvaktstränaren i U23-laget. De tycker att det går bra för mig, de är nöjda med mig än så länge, förklarar han.

Förra året fick den förre Bajen-keepern rejält med beröm av dåvarande U21-tränaren Gordon Cowans, som nu lämnat klubben.

- Viktor är väldigt högt ansedd bland alla målvaktstränare här. Alla tror att han kommer att bli en speciell målvakt, sa Cowans enligt hitc.com i januari 2016.

Johansson menar att han tagit större framsteg än väntat sedan flytten till England.

- Först var målet att ta en startplats i U18-laget, och det har gått bra. Det har gått rätt snabbt för mig. Jag fick känna på U23-spel redan förra året och spelat ännu mer i U23 den här säsongen. Så det har gått över förväntan, säger 18-åringen.

Aston Villas tilltänkte U23-målvakt har varit skadad och i hans frånvaro har Johansson varit det givna valet mellan stolparna.

- Men nu är han tillbaka, så då får vi se hur klubben gör och tänker.

Hur är nivån på A-lagsträningarna?
- Den är hög. Det går snabbt, det är bara en eller två touch och i början var det svårt att komma in i det, men jag har lärt mig mer och mer. Det är väldigt utvecklande. Man får hårdare skott på sig, det är snabbare tempo och det är mer press på en att göra en bra träning.

Vad har du för målsättning i tankarna framöver?
- Jag ska fortsätta kriga på och göra mitt. Det handlar egentligen bara om att fokusera på mitt och ta så många steg som möjligt. Jag vill ta en mer permanent startplats i U23 och jobba mig uppåt.

Johansson har ett kontrakt med Aston Villa som går ut sommaren 2018.

- Så vi får se vad som händer. Jag har haft lite snack fram och tillbaka med klubben om det, men inget hundraprocentigt.

En alternativ väg upp i A-laget för svensken är att bli utlånad framöver. Ofta väljer engelska klubbar att låna ut sina reserv-/ungdomsmålvakter till klubbar lägre ner i seriesystemet i England. Det kan bli aktuellt även för Viktor Johansson.

- Det är svårt att ta sig in i ett A-lag, så det är många som söker den erfarenheten genom att lånas ut. Klubbarna vill ha en stabil målvakt där bak. Det är väl där man börjar på A-lagsnivå, genom att bli utlånad.

Du är öppen för det?
- Ja, ja. Absolut.

Hur är det sociala livet i England?
- Jag gillar det, det är härligt. Men man har inte så jättemånga kompisar utanför fotbollen. Jag bor tillsammans med en kompis och så har vi en annan svensk (Khalid Abdo) i klubben, men annars är det bara att jag går på någon bio lite då och då.

Vad tycker du om att leva ett så inrutat liv?
- På ett sätt är det skönt, det gör att jag fokuserar bara på fotbollen. Men det är klart att det är lite tråkigt att inte kunna ta en fika med polarna som man gjorde hemma i Sverige, men det är den typen av uppoffringar man får göra.

Johansson ser några stora skillnader när det gäller fotbollen i Sverige kontra fotbollen i England.

- Allt är hårdare här och det är större krav på en. Man är mer självständig också. Det är en annan mentalitet här. Det är inte så schysst och snällt i närkamper, man går in hårt och riktigt fult. Runt hela anläggningen är det en annan mentalitet. Man ska veta sin plats och jobba sig uppåt, berättar han.

Målvakten säger att han märker av att alla i de olika lagen verkligen slåss för att få just den där åtråvärda platsen i A-laget.

- Ja, så är det. Man gillar ju sina kompisar här, men man vill ju själv ha den där platsen. Det blir lite annorlunda, det är lite hårdare och lite tuffare. I början var det annorlunda för mig, men man får kämpa sig in i det. Sen har det gått hur bra som helst. Man lära sig hur man ska prata och man får veta sin plats.

- Sen är väl egentligen den största skillnaden att allt är så proffsigt. Anläggningen, fotbollsplanerna och allt sånt är riktigt bra.

Hur har du förändrats som människa av din tid i England?
- Jag har förändrats mycket, jag har växt upp på ett annat sätt. Jag får tänka själv på ett annat sätt och ta mina beslut själv. Jag har utvecklats på så sätt, jag är mer självständig. 

Vad är din dröm om du ser längre fram i karriären?
- Min dröm är att ta mig upp i A-laget i Aston Villa, det har varit drömmen länge. Sen vill jag bara bli så bra jag kan bli.

Inte på något sätt ångrar 18-åringen att han tog steget och flyttade från Stockholm till Birmingham.

- Det är min dröm som jag lever nu.

Det finns också en sak som gör Johanssons tillvaro lite extra speciell - Aston Villa är nämligen hans favoritklubb sedan tidigare.

- Pappa har hållit på klubben jättelänge och det har varit min favoritklubb sedan jag var tio-elva år. Så när de var intresserat av mig kändes det bara rätt. Det var bara hit jag ville.

- Det blir en dubbel lycka. Pappa tycker det är härligt att jag spelar här, men han är tydlig med att oavsett var jag spelar så ska jag inte känna press. Han vill att jag alltid ska göra det jag själv vill och det jag känner är bäst.

Vad tror du om dina chanser att få testa på A-lagsspel eller sitta på bänken i A-laget framöver?
- Jag vet inte. Jag är där och nafsar i alla fall. Sen får jag bara fortsätta kriga på och hoppas att det går att fortsätta utvecklas. Jag ska fortsätta jobba hårt och absolut finns det en chans till A-lagsspel för mig, säger Johansson.

Aston Villa ligger just nu elva i Championship.

Publicerad 2017-04-07 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto