Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Tobii/Bildbyrån.

Tekniken som ska utveckla fotbollen: "Arsenal är en klubb som testat"

7v

Vad fäster elitfotbollsspelare blicken på under matcher?
Det har norska forskare tittat närmare på med hjälp av eyetracking-glasögon - både i Norge och Arsenal.
- Fick några extremt innovativa inblickar, säger forskaren Geir Jordet och hans student Karl Marius Aksum till Fotbollskanalen.

ANNONS

Tekniken runt om i världen tar hela tiden nya steg, och när det kommer till fotboll har det nyligen genomförts en studie med hjälp av en teknik som kan komma att spela stor roll inom forskningen kring fotboll. Detta med hjälp av det svenska företaget Tobii Pros hjälp.

Företaget utvecklar eyetracking-lösningar för forskare och företag världen över, för att bättre förstå mänskligt beteende. Vad är då eyetracking? Jo enligt Tobii Pro är det en sensorteknologi som gör det möjligt för en dator eller annan enhet att veta var man tittar. En eyetracker kan läsa av användarens närvaro, uppmärksamhet och fokus, vilket skapar stora värden inom en mängd olika områden.

Av en företagets forskare Geir Jordet (som är professor vid Norges idrottshögskola där han bedriver forskning och utbildar i psykologi och fotbollsprestation hos elitidrottare, men är även rådgivare till toppklubbar i Europa) samt hans student Karl Marius Aksum publicerade nyligen en forskningsartikel om den första studien någonsin där de undersökt elitfotbollsspelare med hjälp av Tobii Pros eyetracking-glasögon. Totalt undersöktes fem spelare i den norska högstaligan. 

ANNONS

Hur de själva skulle beskriva studien?

- Den första studien någonsin för att undersöka blickfixering hos elitfotbollsspelare i match, elva mot elva. Mer specifikt undersökte vi hur länge och vart fem mittfältare från den norska Premier League (Eliteserien) tittade, säger Jordet och Aksum till Fotbollskanalen.

Att undersökningen gjorts i det verkliga livet, tack vare dessa eyetracking-glasögon, och inte i ett laboratorium är viktigt för Jordet och Aksum.

- För oss är detta inte ett alternativ - vi är intresserade av vad spelare ser i sin verkliga miljö och inte vad de ser i ett laboratorium. Därför har vi alltid undersökt spelare i riktiga matcher med videoanalyser av deras perceptuella beteenden, men Tobiis teknik gjorde det nu möjligt att spåra dessa spelares ögonfixeringar också, säger de.

Vad kom de fram till då? Jo, det viktigaste som visade sig i resultatet var att spelarnas fixeringstid var mycket kortare än i tidigare laboratoriestudier, vilket betyder att laboratorier inte kan fånga spelarnas verkliga förmåga. Studien visade också att över 70% av alla fixeringar inkluderade bollen.

ANNONS

- Även om det inte är förvånande, tror vi att detta nummer är för högt för optimal prestanda - spelaren bör se genom bollen och mer på andra informationskällor, säger de.

Studien visade också att spelarna hade längre fixeringstider när fler informationskällor (till exempel boll, lagkamrater, motståndare) var synliga.

- En praktisk konsekvens av detta resultat är att tränare bör vara försiktiga så att de inte tränar spelare i situationer utan denna typ av information.

Vad är det bästa med studien?
- Det bästa var att vi kunde göra det med två bästa professionella lag i Norge (Rosenborg och Stabæk), och och att vi sedan fick några extremt innovativa inblickar till hur det är att vara där ute på planen i riktig match på den här nivån. Denna studie kommer förhoppningsvis att vara starten på mer liknande forskning som utförs i idrottarnas verkliga prestationsmiljö.

ANNONS

Just angående framtiden tror Jordet och Aksum att denna teknik kommer bidra mycket.

- Tidigare har vi varit tvungna att spekulera i vad spelare tittar på baserat på konstgjorda laboratoriestudier och eller externa observationer från videor, och detta kommer att leda en framtida utveckling där vi kan basera våra analyser och coachning mycket mer på vad spelare faktiskt ser, vilka kommer sannolikt att leda till mycket starkare visuell uppfattning och beslutsprogram.

Är det här något ni kommer föra vidare till klubbar du (Jordet) jobbar med?
- Ja, och vi har redan haft intresse för och gjort praktiska tester i träning med några av toppklubbarna i Europa. Arsenal är en sådan klubb där vi sätter Tobii-skyddsglasögonen på en av målvakterna under målvaktsträning, vilket gjorde det möjligt för oss och tränarpersonalen i Arsenal att se några aldrig tidigare skådade videobilder av vad deras målvakter faktiskt ser på under sådana övningar.

ANNONS

Läs hela studien här.

Eyetracking

Eyetracking är en sensorteknologi som gör det möjligt för en dator eller annan enhet att veta var man tittar. En eyetracker kan läsa av användarens närvaro, uppmärksamhet och fokus, vilket skapar stora värden inom en mängd olika områden. Det möjliggör unika insikter i människors beteende och skapar förutsättningar för naturliga användargränssnitt hos olika typer av tekniska produkter.

Källa: Tobii.com

Publicerad 2021-02-27 kl 07:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto