Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND

The Sun-chefen kräver pengar efter Hillsborough

Hans löpsedel lade skulden på Liverpoolfansen vid Hillsborough. Två decennier senare kräver Kelvin MacKenzie ersättning för katastrofen.

- Det handlar om lögner som polisen spred, säger den förre the Sun-redaktören.

För ett par veckor sedan klargjorde en fristående kommission vad som verkligen låg bakom den ofattbara olycka som kostade 96 människor livet 1989. En gång för alla friskrevs fansen från ansvar – och försummandet visade sig snarare ligga hos polis och myndigheter.

I samband med läktarkatastrofen tryckte tidningen the Sun en numera lika klassisk som ökänd artikel. Under rubriken "the truth", sanningen, skrev tabloiden att supportrar inne på arenan utnyttjade kalabaliken för att skända lik och råna offer på deras värdesaker.

Uppgifterna ska från början ha kommit från utstationerade poliser i South Yorkshire-distriktet och det var på grundval av deras berättelser som dåvarande chefredaktören Kelvin MacKenzie gjorde sin publicering.

- De här människorna har sluppit undan ansvar i 23 års tid. Men nu vet du och jag – alla – vad som egentligen hände, säger han till tidningen the Liverpool Echo.

MacKenzie har under årens lopp känt sig smutskastad efter the Suns text. Men till följd av hårt reglerat källskydd har han inte kunnat försvara sig eller hänvisat till de egentliga uppgiftslämnarna. Förrän nu. Därför stämmer den före detta tidningsmannen nu polisen för "åratal av förtal" och "lögner spridda av enskilda kommissarier och konstaplar".

- Jag har blivit förd bakom ljuset. För 23 år sedan fick jag uppgifter från en nyhetskälla i Sheffield, där en ansvarig polis och en parlamentsledamot riktade allvarliga anklagelser mot fansen på stadion. Jag hade absolut ingen anledning att misstro deras berättelse, säger MacKenzie.

Den journalist som skrev själva texten under rubriken "the truth" har dock tidigare hävdat att MacKenzie själv var den som ville hårdvinkla rapporteringen, och den enskilde reportern hävdar att han personligen inte ville använda ordet "sanningen", men att MacKenzie insisterade.

MacKenzie har offentligt bett anhöriga till de omkomna om ursäkt och gjort avbön för the Suns publicering.

Publicerad 2012-09-26 kl 16:38
Annons
Annons
Annons