Tung förlust för United mot bottenlaget - Lindelöf fast på bänken

Matt Ritchie sänkte Manchester United och gav segern till Newcastle med matchens enda mål. Nu tätnar det i kampen om andraplatsen i Premier League.

Manchester United vann senast mot Huddersfield. Men under söndagen blev det förlust, den andra på tre omgångar, för Premier League-tvåan. Bottenlaget Newcastle tog en viktig seger hemma på St James Park och tar ett stort kliv uppåt i tabellen.

Newcastle inledde matchen piggt och skapade ett kanonläge efter fem minuter. Dwight Gayles frispark tog i muren och gick ut till Jonjo Shelvey i ett mycket bra läge strax utanför straffområdet. Skottet var stenhårt med David De Gea reagerade snabbt och stod för en stark räddning.

Efter 35 minuter skapade United sitt dittills farligaste läge. Anthony Martial löpte sig in i ett friläge, men debutanten Martin Dubravka i Newcastles mål räddade avslutet med foten.

Den första halvleken slutade mållöst. Drygt tio minuter in i andra fick Manchester United ett mycket fint läge. Romelu Lukaku hittade fram till Alexis Sanchez som tog med sig bollen runt målvakten, men med målet öppet höll chilenaren inne på avslutet och när skottet väl kom hann försvarare emellan.

Tio minuter senare var det istället hemmalaget som tog ledningen. Matt Ritchie dök upp i straffområdet efter en fast situation och tryckte in 1-0 med ett lågt skott. Det var mittfältarens första Premier League-mål för Newcastle.

United tryckte på för en kvittering, och bland annat hade Anthony Martial en vass dubbelchans. Båda gångerna täcktes avsluten dock av försvarande Newcastle-spelare. I slutsekunderna skapade gästerna ett jätteläge men Martin Dubravka räddade Michael Carricks styrning och fick hålla nollan i debuten. Tjecken lånades in från Sparta Prag i januari och kunde knappast fått en bättre start.

Manchester United bjuder nu in jagande Liverpool och Chelsea i kampen om andraplatsen. Tottenham vann under lördagen och är fyra poäng bakom. För Newcastles del var det första ligasegern sedan den 1 januari.

Victor Nilsson Lindelöf var alltjämnt utanför Uniteds startelva. I mötet med Everton 18 januari spelade svensken 90 minuter. Sedan dess har det inte blivit en minuts speltid i ligan för svensken. Mittbacken har inte stått utanför Uniteds elva i ligan i så många matcher i rad sedan inledningen av Premier League-säsongen.

Senaste matchen Lindelöf spelade var FA-cupmötet med Yeovil 26 januari.

Lagens startelvor:

Newcastle: Dubravka, Dummett, Lascelles, Lejeune, Yedlin, Shelvey, Kenedy, Diame, Perez, Ritchie, Gayle.

Man United: De Gea, Valencia, Smalling, Jones, Young, Matic, Pogba, Sanchez, Lindgard, Martial, Lukaku.