POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ENGLAND
3d

TV: 30 år sedan Hillsborougholyckan: "Hemska grejer - sådant som sitter kvar"

Foto: TV4/Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se samtalet om Hillsborougholyckan i Nyhetsmorgon i spelaren ovan.

Hillsborougholyckan inträffade i dag för 30 år sedan.
Då uppmärksammades tragedin i Nyhetsmorgon. 
- Det var en otrolig tragedi, säger Olof Lundh. 
- Det var hemska grejer, säger Glenn Hysén. 

I dag är det 30 år sedan Hillsborougholyckan i Sheffield, England. Under FA-cupsemifinalen mellan Liverpool och Nottingham Forest i april 1989 omkom 96 personer och 766 personer skadade sig på Hillsborough Stadium.

De omkomna och skadade supportrarnas familjer fick i flera år föra en kamp om rättvisa för att påvisa att supportrarna inte gjorde något fel - och i april 2016 gav en jury familjerna upprättelse genom att bland annat meddela att polisen släppte in för många supportrar och att bristfällig planering inför matchen bidrog till olyckan. Därmed fråntogs supportrar ansvar för händelsen. 

Fotbollskanalens Olof Lundh gästade i dag Nyhetsmorgon för att berätta mer om tragedin. 

- Det har i efterhand visat sig att polisen gjorde missbedömningar när de släppte in fans och människor klämdes ihjäl. Det var en otrolig tragedi och det är svårt att förstå i dagens Premier League med fina arenor. Det här var något helt annat, ett 1980-tal som präglades med hårda tag mot supportrar. Det var också en tragedi något år tidigare när Juventus- och Liverpool-fans slogs och flera Juventus-fans dog, så det fanns en rädsla och ett sätt att behandla supportrar som inte var värdigt, men det accepterades, säger Lundh i Nyhetsmorgon. 

Lundh berättar vidare att olyckan fortsatt enar fotbollsvärlden. 

- Det var faktiskt nyligen en rättegång, men man kunde inte komma överens om man kunde fälla den här gamla polisansvariga eller inte, men däremot fälldes en sekreterare i fotbollsklubben Sheffield, som var arrangör då. Det är ett öppet sår som lever nu 30 år senare och fortfarande enar fotbollsvärlden. Fotbollssupportrar går inte alltid ihop, men här har vi sett oerhörda scener med Everton- och Liverpool-supportrar tillsammans för rättvisa för de här 96 offren, säger Lundh. 

Tidigare svenske landslagsspelaren Glenn Hysén skrev samma år, under 1989, på för Liverpool och anslöt till klubben bara månader efter tragedin. 

- Jag kommer aldrig att glömma det hemska som hände på Hillsborough. Jag hade precis skrivit på för klubben och detta hända i april, medan jag kom dit i slutet av juni. Det första jag fick göra var att åka omkring på en massa sjukhus och hälsa på Liverpool-supportrar. Det var inte bara jag, hela laget, säger Hysén i Nyhetsmorgon. 

- Det var hemskt. Det var inga roliga grejer och är sådant som sitter kvar. Det var många unga människor, inte många över 20 år. Det var hemska grejer. Jag minns att vi var på begravningar, det var ingen rolig start på Liverpool-tiden, men det var värt att göra det. Sedan vet man att hela staden präglades av detta och Kenny Dalglish var på nästan varje begradvning av de här 96 (människorna). Det är ett minne som man aldrig glömmer, fortsätter han. 

Se samtalet om Hillsborougholyckan i Nyhetsmorgon i spelaren ovan. 

Publicerad 2019-04-15 kl 08:57
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå