Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
Englandsbevakningen sponsras av:

United-legendaren öppnar upp om depressionen efter allvarliga sjukdomen: "Haft självmordstankar"

Premier League

Manchester United-legendaren Andy Cole drabbades av ett allvarligt virus som tvingade honom till en njurtransplantation.
Medicinerna som följde ledde till depression och självmordstankar.
- Jag skulle inte önska det här för någon. Det tar med sig ödeläggelse för ditt familjeliv också, säger Cole till The Guardian.

Foto: Bildbyrån

Andy Cole firade stora triumfer i Manchester United mellan 1995 och 2001, bland annat när han vann trippeln med laget 1999. Anfallaren representerade också lag som Arsenal, Newcastle, Blackburn och Manchester City.

Efter karriären har Cole bland annat verkat som ambassadör för Manchester United. Det var på en resa med det uppdraget till Vietnam som engelsmannen drabbades av en allvarlig sjukdom 2015. Cole fick ett virus, och efter att ha försökt ignorera utmattning och svullenhet sökte han läkarvård. Då hade 47-åringens njure reducerats till sju procent av den vanliga kapaciteten, berättar han i en intervju med The Guardian.

ANNONS

Coles liv räddades av att hans syskonbarn donerade en njure till honom via en transplantation i april 2017. Operationen gick bra, men de tunga medicinerna som följde tog hårt på Cole.

- Det sätter allt på sin spets. Förut kunde jag se folk som var deprimerade och självmordsbenägna och inte riktigt förstå. Nu är jag i samma situation. Depressionen kickar in, du har självmordstankar. De förstår det mer än de flesta men jag har påfrestat min familj till bristningsgränsen. Att jag inte berättat för dem hur jag har mått har gjort det senaste året till det tuffaste jag haft, säger 47-åringen till The Guardian.

Cole berättar att han gör intervjun delvis för att släppa på den ånger han bär på över hur han har behandlat andra, under tiden då medicinerna har gjort att hans humör gått upp och ner.

- Jag ber om ursäkt nu till alla för att jag har varit på det sättet jag har varit. Det jag gjorde, att tortera mig själv över en sjukdom, är hemskt. Du stöter bort folk för att du försöker förstå vad som händer. 18 månader sedan transplantationen, jag vet att det är en livslång sjukdom.

ANNONS

- Jag kämpar fortfarande emotionellt. Fysiskt kämpar jag också. Inga två dagar är likadana och medicinerna betyder att du går upp och ner. Jag skulle inte önska det här för någon för det är en väldigt avslöjande erfarenhet. Det tar med sig ödeläggelse för ditt familjeliv också.

Publicerad 2018-10-27 kl 13:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto