POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ENGLAND
28v

Uppgifter: Infantino hjälpte PSG och Manchester City att undvika "Financial Fair Play"

Foto: Bildbyrån.

Fifa-presidenten Gianni Infantino är i blåsväder. 
Detta sedan Football Leaks i dag avslöjade att han hjälpte PSG och Manchester City att undvika Financial Fair Play. 
"Ska vi riskera Champions League?", skrev han i ett mejl enligt granskningen. 

Visselblåsarsajten Football Leaks avslöjade i dag att Fifas president Gianni Infantino är senast i raden bland basarna i organisationen att utnyttja sin roll i Fifa till sin egen fördel. Infantino lovade, vid tidpunkten som han utsågs till ny president, att göra allt annorlunda och bättre för att plana ut krisen i organisationen. Så har det däremot inte blivit, enligt Football Leaks granskning. 

Den tyska tidningen Der Spiegel, som är en av medierna som fått ta del av Football Leaks material med över 70 miljoner dokument, skriver bland annat att Infantino för ett par år sedan hjälpte Manchester City och Paris Saint-Germain att undvika Fifas ekonomiska regelverk "Financial Fair Play", som trädde i kraft 2013 och lite övergripande är till för att se till att klubbar spenderar ungefär lika mycket pengar som de får in i intäkter. 

Infantino, som vid tidpunkten var generalsekreterare i Uefa, ska ha kontaktat och knutit hemliga avtal med Manchester City och PSG för att de skulle komma undan det ekonomiska regelverket med så lite skada som möjligt, vilket gjort att de kunde spendera hundratals miljoner euro trots att det i deras fall stred mot regelverket. 

Manchester City och PSG riskerade båda vid tidpunkten att stängas av från Champions League för brott mot "Financial Fair Play", men fick trots det delta i turneringen med anledning av hjälp från och hemliga avtal med Infantino och Uefa. 

"Slutligen vill jag också tacka för ditt förtroende. Du vet att du kan lita på mig. Låt oss vara positiva", skrev Infantino bland annat i ett mejl till Manchester City 2014. 

Infantino är enligt avslöjandet negativt inställd till det ekonomiska regelverket, då han inte verkar vilja stänga av klubbar från Champions League. 

"Det är rimligt att fråga vad vi verkligen vill uppnå med FFP-regimen. Ska vi riskera Champions League, som är den största och mest prestigefyllda turneringen i fotboll, berövas på några av de största klubbarna (och bästa spelarna i världen)? Det känns naturligt att försöka hitta lösningar som inte påverkar Champions Leagues kvalitet och status negativt", skrev han i ett mejl enligt granskningen. 

Infantino, Uefa och Fifa har inte velat kommentera anklagelserna mot Infantino. Däremot skriver Uefa att "inget system är perfekt, men överlag skyddar "FFP" i allt högre grad europeisk fotboll mot ekonomiska problem". 

Publicerad 2018-11-02 kl 19:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå