Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Världens äldsta förbund firar 150 år

England

Ebenezer Morley, är namnet bekant?

Jaså, inte?

Om några dagar är det 150 år sedan han tog initiativet till att bilda The Football Association - världens äldsta fotbollsförbund.

Foto: Scanpix

Den 26 oktober, nu på lördag, är det på datumet exakt ett och ett halvt sekel sedan advokaten samlade representanter från ett dussin klubbar i och runt London. Mötet ägde rum på Freemason's Tavern på Great Queen Street nära dagens tunnelbanestation Holborn.

Morley ville få ordning på torpet och ett förbund sågs som bästa vägen att gå för att få enhetliga regler.

Fotboll var ingen ny företeelse ens 1863, den hade spelats i olika former sedan årtusenden och lite hur som helst. Emellanåt med avhuggna huvuden av azteker och mayaindianer och det sägs att det fanns professionella spelare av den kinesiska varianten redan för 2 300 år sedan. Under medeltiden var "fotbollsspelandet" dessutom så utbrett i Frankrike och England att myndigheterna försökte stoppa det. Och i Italien blev "calcio" ett begrepp redan under 1400-talet.

Annons

Enades om regler

Efter sex möten på 44 dagar var Morley och hans vänner någorlunda överens om regelverket och grunden för den moderna fotbollen var lagd.

Sådana saker som ribba och målnät, inkast, hörnor och straffsparkar var fortfarande många år borta men infördes successivt.

Viktigare var de organisatoriska landvinningarna.

Åtta år senare kläckte en Charles Alcock sin idé om en utslagsturnering, förbundets egen. Den fick namnet The FA Cup. Med intresset var det lite si och så. Trots att förbundet hade 50 medlemsklubbar deltog enbart tolv. Wanderers vann den första bucklan efter 1-0 i finalen mot Royal Engineers, men världens äldsta tävling hade sparkat i gång.

Samma år - 1872 - spelades den första officiella landskampen. Den 30 november möttes England och Skottland i Partick utanför Glasgow. Runt 4 000 åskådare slantade upp en shilling var för att se den mållösa matchen.

Annons

Fäste i arbetarklassen

I industrialismens Storbritannien fick fotbollen snabbt fäste hos arbetarklassen. För några blev den också snart en chans att slippa de skitiga, hårda jobben i verkstäder och gruvor. Klubbarna blev fler och fler och 1885 godkände FA proffsfotboll.

Fyra år senare vann Preston North End det första organiserade ligaspelet, ett grepp som togs till för att få stabilare publikintäkter.

Tolv lag mötte varandra i dubbelmöten. Samtliga klubbar finns kvar än i dag.

Som ringar på vattnet spreds fotbollen ut från de brittiska öarna och engelsmän och skottar i förskingringen bildade klubbar runt om på kontinenten. En av de mest kända är Milan. Runt sekelskiftet 1900 poppade det ena nationella förbundet efter det andra upp men när både holländare och fransmän föreslog ett internationellt förbund hakade FA inte på.

Annons

När Fifa grundades 1904 skedde det utan engelsmän. Två år senare hoppade de på tåget och fick starkt inflytande såsom sportens upphovsmän. I dag består Fifa av 209 nationella förbund och har 13 fler medlemmar än FN. Fotbollen är världens största sport och engagerar på ett eller annat sätt hundratals miljoner människor.

Ett "Thank you, Mr Ebenezer Morley" är kanske på sin plats.

Publicerad 2013-10-21 kl 12:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto