TV: AIK vidare i ECL - Björnström stor hjälte i förlängningen

Europa Conference League-kval

Returmötet mellan AIK och Vorskla Poltava blev en förlängningsrysare.
Där blev Axel Björnström hjälte när han sköt sitt lag vidare i Europa-kvalet.

Se höjdpunkterna från AIK-Vorskla Poltava i spelaren ovan.

Efter 3-2 i det första mötet, tog AIK emot Vorskla Poltava i den avgörande matchen i andra kvalomgången till Europa Conference League. Det var ett jagande AIK som inledde piggt och skapade flera fasta situationer redan under de första minuterna, medan Vorskla utnyttjade kontringsmöjligheterna, där det flera gånger slutade i avslut på mål.

AIK:s första vassa läge kom efter en kvart spelad, då John Guidetti kom fri i djupled. Men skottet gick rakt på målvakten och returen, som Guidetti nådde fram till, styrdes ut över kortlinjen.

Redan med en halvtimme spelad tvingades gästerna till matchens första byte. Gjoko Zajkov blev sittande i straffområdet efter ett AIK-anfall, men försökte spela vidare några minuter innan det stod klart att han utgick.

Strax därefter kom AIK nära ett första mål i matchen, där Axel Björnström nästan utan hjälp tog sig in i straffområdet och kom till avslut, men bollen gick precis utanför den högra stolpen.

Precis innan paus kom sedan 1-0. Josafat Mendes var sist på bollen efter en tilltrasslad situation och fick se bollen gå in vid vänstra stolpen. Det innebar likaläge över dubbelmötet.

I inledningen av andra halvlek fick även Erick Otieno en boll i nät, som han placerade i öppet mål. AIK-kuggen hade dock missat att domaren blåst av spelet för situationen som föranledde hans avslut och målet var därmed underkänt.

På tilläggstid i första halvlek satte AIK hög press, vilket fortsatte även efter pausen. Med flertalet hörnor och tempo i spelet fick målvakten i Vorsklas kasse ingripa flera gånger. Farligast blev det dock på en kontring från gästerna, men Kristoffer Nordfeldt kunde i sista sekund få grepp om bollen.

Därefter fortsatte AIK:s spelövertag och Nicolas Stefanelli kom nära efter ett framspel från Guidetti, men skottet gick även det utanför. I de sista minuterna pendlade spelet mellan straffområdena i jakt på ett avgörande mål i matchen. Båda lagen kom till avslut och båda lagen hade skott som gick ovanför ribban, i stället för innanför ramen.

På tilläggstid spelade AIK sig till en hörna, som hemmaspelarna ansåg borde varit en straff till följd av hands, men domaren gestikulerade för armar intill kroppen. Hörnan därefter gav ingen utdelning. I stället var ställningen fortsatt 3-3 totalt när slutvisslan ljöd, vilket innebar att förlängning väntade.

Där fortsatte AIK:s spelövertag, men även Vorskla kom rejält nära ett ledningsmål, som tvingade Nordfeldt till att sträcka ut och peta bollen över ribban. Men den första förlängningskvarten förblev mållös.

Direkt i andra kom dock ett ledningsmål från AIK. Efter en hörna kom Axel Björnström till avslut, men målvakten räddade utan att lyckas greppa bollen. Spelet fortsatte i ett par sekunder innan domaren blåste för att konstatera att bollen varit över linjen vid målvaktens räddning på Björnströms skott.

- Det är huvuddomaren som tar den (beslutet), assisterande har inte vinkat - han står fel. Det ska vara i första läget i sådana fall. Är det här den (bollen) är inne? För sen är det inte i närheten. Det är omöjligt att visa på bilderna, säger Aftonbladets expertkommentator i sändningen.

Målet kom att bli avgörande, till 4-3 över dubbelmötet och AIK är vidare i Europa Conference League, till den tredje kvalomgången.

För AIK väntar nu segraren mellan Valmiera och Shkendija. De spelar sitt andra möte under torsdagen. Shkendija vann första mötet med 2-1.

- Min känsla är att den är inne, det är omöjligt att avgöra och sen är det otroligt att vi inte får in den på returen men jag har kämpat ett tag för att göra mål, sa Axel Björnström i Sportbladet efter matchen.

- Jag tycker vi är klart bättre än de och jag tycker det är rättvist att vi går vidare, sa John Guidetti till Sportbladet efter matchen.

Efter matchen pratade Vorsklas tränare, Viktor Skripnik om målet som avgjorde dubbelmötet.

- Vi vill inte diskutera om bollen är över linjen eller inte. För en tränare är det viktigare hur situationen uppkommer och vi får lita på domaren. Ibland kan även fula mål vara bland de viktigaste i karriären, säger han.

AIK: Nordfeldt - Mendes, Sichenje, Papagiannopoulos, Otieno - Ayari, Larsson, Hussein, Björnström - Stefanelli, Guidetti.

Vorskla: Riznyk - Perduta, Zaikov, Yavorskyy, Batsula - Thill, Puclin, Oliynyk, Kozyrenko  - Stepaniuk, Conceicao Olivera.