Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Almebäck spelade i misstänkt läggmatch: "Tänkte absolut inte på det"

Europa League

Underläget med 3-0 vändes till seger av Club Brügge.

Men var "Miraklet i Maribor" uppgjort?

- Det kändes verkligen inte som det skulle ha varit något, säger dåvarande Brügge-spelaren, Michael Almebäck till fotbollskanalen.se.

Foto: AP

Det var under gårdagens "Dokument Utifrån" som SVT visade den tyska dokumentären "Orent spel".

Enligt programmet fanns det bevis för att över 700 matcher under de senaste åren varit uppgjorda – och att industrin omsätter miljardbelopp.

En av matcherna som varit uppe för utredning var Europa-League-mötet mellan slovenska Maribor och belgiska Club Brügge under 2011.

"En match vi sent ska glömma", sa exempelvis belgarnas tränare Christoph Daum i programmet.

Och det var det onekligen.

Slovenerna dominerade tillställningen fullständigt och ledde med 3-0 innan man plötsligt rasade ihop som ett korthus. Gästerna tilläts inte bara hämta upp underläget – utan också vända och vinna med 4-3.

ANNONS

Vändningen har kallats "Miraklet i Maribor" – men mycket tyder på att den var uppgjord:

- Kvällen före matchen fick jag ett samtal från en källa på Balkan. Jag uppmanades att titta på matchen. Jag fick veta att bortalaget skulle vinna. För att göra det var de tvungna att göra fyra mål på 15-20 minuter, säger Rudolf Stinner, före detta utredare på Uefa.

- Enligt källan satsades det stora summor på detta resultat, säger han.

En som spelade matchen var den svenske mittbacken Michael Almebäck. Almebäck, som numer tillhör danska Bröndby, märkte dock inte av att något skumt skulle legat bakom den oväntade utvecklingen:

- Under matchen så tänkte jag absolut inte på det, de ledde med 3-0 och sedan, på det sättet som vi vände, kändes det verkligen inte som att det skulle varit något planerat.

ANNONS

Inga situationer som man i efterhand kan känna var märkliga?

- Nej, vi fick inga konstiga frisparkar eller billiga straffar. Vi forcerade allt vi hade och de vek ner sig och det var den känslan vi hade. Jag tror ingen i vårt lag funderade på det över huvud taget. Vi visste att vi var bra och att vi kunde vända.

Hur reagerar du på uppgifterna i efterhand?

- Självklart kanske det verkar lite... när man gör fyra mål på så kort tid. Men det är fotboll, allt kan ju hända. Då kan man ju diskutera om Sveriges 4-4-match mot Tyskland också var uppgjord.

Så du tror inte att det ägde rum?

- Nej, det var den känslan jag hade när jag spelade och direkt efter matchen.

Publicerad 2013-12-23 kl 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto