Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE

Benfica vill bryta Bela Guttmanns förbannelse: ”Cardozo nyckeln”

Foto: AP

Nästa

Avbryt
Försök igen

Oscar Cardozo

Oscar Cardozo är mannen som ska bryta Bela Gutmanns förbannelse när Benfica möter Chelsea i EL-finalen.

- Han är en av världens vassaste i straffområdet, säger TV4 Sports expert Anders Andersson.

I början på 1960-talet var Benfica en gigant inom den europeiska fotbollen. Under ungerske tränaren Bela Guttmann och med Eusebio i laget var man laget som bröt Real Madrids dominans och vann Europacupen 1961 efter att Real vunnit den fem år i rad.

Efter fem titlar på tre år kom dock Guttmanns tid i Benfica till ett plötsligt stopp. Ungraren ville ha mer betalt efter sina framgångar, något som klubben nekade honom. Guttman yttrade då de famösa orden ”Det kommer att dröja 100 år innan Benfica tar en europeisk titel igen”.

51 år senare lever förbannelsen vidare då Benfica trots upprepade chanser i europeiska finaler har man gått bet. Senaste finalen var 1990 då man föll med 1-0 i Europacupfinalen mot Milan.

Ikväll får Lissabonklubben chansen igen då man ställs mot Chelsea i Europa League-finalen, och nu hoppas man kunna bryta Bela Guttmanns förbannelse.

- Det hoppas de på, de har spelat sex finaler utan att vinna sen dess. Och tränaren Jorge Jesus har sagt det, att ”nu är vi i final igen, där vi ska vara”, säger TV4 Sports expertkommentator Anders Andersson med ett förflutet i Benfica.

Trots att man på hemmaplan i Portugal är en jätte i den inhemska ligan så kommer man till Amsterdam och får slå lite ur underläge mot Chelsea.

- Ja det får de. Men de kommer definitivt att fortsätta att spela sitt spel. De har ett bra passningsspel, är tekniska och kommer att försöka komma runt på kanterna och få in bollen till Oscar Cardozo.

Är det Cardozo som är nyckeln nu när de kanske får färre chanser än i ligan?

- Ja, jag tycker nog det. Det finns spelare som kanske inte är den störste spelaren ute på planen, som Cardozo, men i straffområdet är han en av världens vassaste avslutare. Han är grym.

I helgen förlorade Benfica sin första match för säsongen i ligan, mot Porto, och i praktiken är därmed ligatiteln förlorad. En förlust som kan ligga kvar och störa Benficaspelarna.

- Besvikelsen efteråt var enormt stor. Nu har de laddat om men jag tror att de kanske har lite, lite, stukat självförtroende efter det, säger Andersson.

Matchen ser du i TV4 Sport, eller här på fotbollskanalen.se med start 20:45.

Publicerad 2013-05-15 kl 18:28
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons