Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE

Fem domare i Europa League

Europa league sparkar i gång på torsdagen med fem domare.
Fyra extra ögon ska följa det som händer i straffområdet.
-Största förändringen av bedömningen av fotbollen på 100 år, säger Uefa-basen Michel Platini.

De två extra assisterande domarna ska placeras vid målen för att komma närmare situationer i straffområdet och dessutom hjälpa till att bedöma om bollen var över mållinjen eller inte. Domarna har inga pipor eller flaggor, utan ska kommunicera vad de ser till huvuddomaren via headset.

-Det är fortfarande jag som ska peka på straffpunkten, förklarar svenske huvuddomaren Martin Ingvarsson.

Svenska pionjärer Ingvarsson blir under torsdagen svensk pionjär för femdomarsystemet tillsammans med linjemännen Peter Martinsson och Erik Bergsten, samt straffområdesdomarna Michael Lerjéus och Daniel Stålhammar. Magnus Ahlsén är fjärdedomare vid sidlinjen under Europa league-matchen mellan Club Brygge och Sjachtar Donetsk.

-Vi har varit på en endagskurs i Schweiz, men det här blir första gången som vi har fem domare i ett skarpt läge, säger Martin Ingvarsson till TT.

TT: Vilken blir den största förändringen? -Vi har blivit tillsagda att ha ett öppet sinnelag, men jag håller med Platini om att det här nog är det största förändringen på 100 år. För mig som huvuddomare kommer det att bli lite annorlunda löpvägar, i vanliga fall försöker man vara diagonalt i jämförelse de assisterande domarna och nu blir det fler domare att ta hänsyn till.

-Och spelarna kanske värderar klokare hur de agerar i straffområdet.

TT: Färre filmningar med andra ord? -Det kan mycket väl bli så.

TT: Tror du systemet kommer att införas även i Sverige. -I Sverige är vi inte så många domare som dömer internationellt så det tar mycket resurser att vara fyra huvuddomare på varje match, då de extra assisterade domarna också är huvuddomare. Vi får först se hur det här faller ut, vi domare ska lämna in en rapport till Uefa efter varje match.

Fem domare i EM 2012? Om systemet fungerar är tanken att femdomarsystemet ska införas i Champions league redan nästa år och även praktiseras under fotbolls-EM i Polen/Ukraina 2012.
Förändringen är Uefas sätt att möta kravet på att införa målkameror.

-Jag är emot videoteknologi eftersom det tar bort den mänskliga aspekten ur spelet, men det här systemet kommer att hjälpa domarna att fatta rätt beslut, säger Michel Platini, ordförande i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), till nyhetsbyrån Reuters.
Första reella testet med femdomarsystemet gjordes under U19-VM förra året. Torsdagens gruppspelsmatcher i Europa league (före detta Uefacupen) blir första gången som systemet praktiseras i en stor internationell klubblagsturnering.

Publicerad 2009-09-16 kl 12:40
Annons
Annons
Annons