POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

FEM SPANINGAR: "Kommer Häcken att värva ytterback och anfallare?"

Foto: Bildbyrån

Häcken slog Liepaja med 3-0 i Europa League-kvalet.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Ett avgörande byte
70 minuter fotbollsmatch utan subjektivt underhållningsvärde. Bägge lagen hade ett par situationer som i teorin kunde bli mål, men vägriktningen tydde på att det skulle bli helt intetsägande 90 minuter. 

Sedan slängde BK Häcken in Daleho Irandust, tempot ökades något snäpp, det blev ett par tekniskt fina aktioner, och plötsligt 0-3. Irandust kämpar väl fortfarande för att få helhet över längre tid, men har odiskutabel talang och en av flera Häckenspelare som bara kan bestämma sig för att vinna matchen åt sitt lag. 

Helt ny situation för Celik – indirekt ersättare för El Kabir? 
Mervan Celik fick bara fyra korta inhopp under våren, och var flera gånger utanför matchtruppen. 

Efter uppehållet: två raka starter, superb mot Gif Sundsvall, och målskytt i dag. Offensiven är visserligen numerärt tunn. På fyra platser har de åtta spelare, men ett par av dem är oprövade. Det är väl dock inte otänkbart att Häcken funderar på en höst där de växlar mellan Alhassan Kamara och Paulinho längst fram, och Celik, Irandust, Nasiru Mohammed, Viktor Lundberg, och ibland Paulinho på de offensiva mittfältsplatserna. 

Nu tror jag Häcken ändå kan gå för en ny anfallare, men Celiks uppväxling gör att Paulinho inte är lika fastlåst som vänstermittfältare utan kan hamna längre fram. Framför allt samarbetet Celik-Irandust kan skapa ett antal mål ur ingenting i höst. 

Hur blir ytterbacksplatserna lösta? 
På ett halvår har Häcken sålt två ytterbackar från de egna leden (Egzon Binaku och Joel Andersson), och i utbyte fått in 20 miljoner kronor. De har bara gjort en värvning dit, Godswill Ekpolo på ett halvårskontrakt med option, och ändå står de sig ganska bra där. 

Adam Andersson har gått ner som ytterback och varit bra, först till vänster och nu till höger, och Häcken kan lita på Kari Arkivuos höga nivå. Ekpolo har genom karriären fått mycket beröm för sitt försvarsspel, men har ändå osäker fysisk (och kvalitetsmässig) status. Andersson och Arkivuo har visat under de här två tävlingsmatcherna att de definitivt duger som startande ytterbackar, men tre spelare till två platser är nog en för lite. Nyförvärv? 

Det här skulle vara lite svårare
Det är många exempel på klubbar som har åkt till Lettland (och Estland och Litauen) och haft problem de senaste åren. Spartaks Jurmala höll nyligen 0-0 mot Röda Stjärnan, Liepaja gjorde det halvsvårt för RB Salzburg för ett par år sedan, Ventspils har några okej Europacupresultat. 

Förra året åkte IFK Norrköping ut mot ett lag från Litauen, Maccabi Haifa mot ett lag från Estland, och Suduva slog Sion med 4-1 förra året och Apoel med 3-1 i går. Dessutom har Liepaja Lettlands största talanger de senaste åren: Janis Ikaunieks. Det är bara några år sedan han flyttade till franska Ligue 1 och skulle bli en framtida offensivt bärande spelare för Metz, men det föll på grund av för dålig fysik. Liepajas enda hot var dock en hörna i första minuten och att det tog någon timme innan de började läcka till. 

Ett par viktiga extramål
Häcken använde sig inte av bästa möjliga lag i dag, utan Rasmus Lindgren (småskadad), Alexander Faltsetas, Irandust, och Kamara var utanför elvan. De fick vila några, och då Häcken drog ifrån till 0-3 så finns möjlighet att vila ett par till nästa vecka. Det går att tycka att det inte borde behöva vilas såhär tidigt, men matchen nästa vecka ligger mellan bortamatcher mot Norrköping och Djurgården. Nu finns mer andningsutrymme mellan de två matcherna. 

Publicerad 2018-07-12 kl 20:54
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå