FEM SPANINGAR: "Östersund har varit en förebild för svensk fotboll"

Östersund skakade om Arsenal på Emirates - men åkte ändå ut.
Men man ska ändå vara nöjda.
Här är Fotbollskanalens Andréas Sundbergs fem spaningar.

Se höjdpunkterna från Östersunds seger på Emirates i sportsändningen i spelaren ovan (7.20 in i klippet).

Östersund skakade om Arsenal
Efter 0-3 på hemmaplan krävdes det ett mirakel på Emirates för att vända på resultatet och slå ut Arsenal. Då gick Östersund ut och spelade och vågade som om det var en allsvensk match. Graham Potter gjorde två förändringar: ut med Alhaji Gero och Sam Mensah och in med Jamie Hopcutt och Hosam Aiesh. Det fick effekt.

Arsenal trodde att det här skulle bli en enkel seger, som i Östersund. Men så blev det inte.

Östersund startade i ett rasande tempo. Tillsammans satte spelarna en bra press och man var både etta och tvåa i duellerna.

Efter bara fyra minuter tog sig Ken Sema förbi Bellerin och hittade in till Hopcutt, men avslutet var svagt.

Fem minuter senare bjöd ÖFK på ett fantastiskt anfall. Brwa Nouri startade det och var så när att bli helt fri efter en briljant framspelning av Saman Ghoddos.

Efter 22 minuter hittade Ghoddos ut till Aiesh som stormade fram längs högerkanten, blev fri och avslutade behärskat med att sätta bollen i mål.

Bara minuten senare hittade Ghoddos till Ken Sema som också han tog sig förbi sin motståndare och ökade snyggt på till 2-0.

2-0 efter 23 minuter.

På Emirates.

Arsenal var skakat.

Resultatet stod sig halvleken ut och det är ingen vågad gissning att hemmaspelarna fick höra ett och annat av Arsene Wenger i halvtid.

Hemmalaget startade andra halvlek bättre och satte fart direkt. Full fart framåt och efter bara en och en halv minut gjorde man det som behövdes för att avgöra mötet.

Ronald Mukiibi missade bollen efter ett högerinlägg och Sead Kolasinac smällde in 1-2.

Östersund behövde göra två mål och gjorde försök på försök att trycka på. Potter skickade in Tesfaldet Tekie och Dino Islamovic, och Islamovic fick den bästa chansen att göra ÖFK:s tredje mål. Efter ett fint inlägg av Ghoddos styrde Islamovic bollen tätt utanför.

Närmare än så kom man inte och matchen slutade 2-1 till Östersund och sammanlagt 4-2 till Arsenal.

Flera imponerande prestationer
Många i Östersund var väldigt bra på Emirates. Hosham Aiesh åkte upp och ner längs högerkanten och gjorde en väldigt fin första halvlek. Om han inte vann boll på egen planhalva så var han uppe och utmanade och gjorde mål.

Tom Pettersson var en jätte i försvaret och var med bollen lugn och klok.

Curtis Edwards var nyttig och smart.

Ken Sema var kvick och modig och skojade friskt med både Chambers och Bellerin. Sema stärkte sina aktier till att komma med i den svenska VM-truppen.

En annan som Janne Andersson helt säkert vill ha med i VM-truppen, men som har bestämt sig för att representera Iran, är Saman Ghoddos. Mot Arsenal låg han bakom alla farligheter.

Arsenals spelare kom inte åt honom och efter första halvlek hade han gjort två assist och det var så nära att det var tre då han efter bara nio minuter var nära att snyggt frispela Brwa Nouri. Och i slutet av matchen var Ghoddos nära att få en till assist när han fint hittade Dino Islamovic som dock styrde bollen tätt utanför.

Det ska bli väldigt intressant att se hur mycket Östersund får för Ghoddos och var han hamnar någonstans.

Bara att lyfta på hatten
Att Östersund åkte ut mot Arsenal var ingen skräll. Det var väntat och inget att skämmas över. Trots uttåget ska Östersunds spelare och ledare sträcka på sig. Prestationen i Europa var fantastisk. Lilla Östersund, som för sju år sedan spelade i Division 2, sex år sedan Division 1, fem år sedan superettan och nu ska göra sin tredje allsvenska säsong, slog ut lag som Galatasaray, Paok och Hertha Berlin, och avslutade med att skaka om Arsenal på Emirates.

Känn bara på den här:

2012: Gick upp i superettan.

2015: Gick upp i allsvenskan.

2018: Besegrade Arsenal på Emirates i Europa League.

Under hela Europa League-resan gjorde Östersund det hela tiden med ett eget spel, med ett fint spel, och man har varit en förebild för svensk fotboll.

Det är otroligt häftigt och imponerande.

Otroligt svagt Arsenal
Det är lätt att förstå varför hemmafansen buade ut sitt Arsenal både i halvtid och även efter matchen. Spelarna såg ointresserade ut och darrade rejält när man låg under med 0-2.

Försvaret var otroligt svagt och Sema, Ghoddos och Aiesh hade övertag på hemmalagets backlinje. Chambers, Kolasinac, Bellerin och Holding kan omöjligt vara nöjda.

Framåt fortsatte Welback att vara en gåta. Anfallaren var så ohet och lyckades inte få övertag på Östersunds försvarare med Tom Pettersson i spetsen.

Det var långt ifrån Arsenals bästa lag, men förstår ändå att fansen kräver mer av sina spelare.