Gustafson om Häckens kollaps: "Som att vi spelar på en timer"

GÖTEBORG. Två insläppta mål och en utvisning - inom loppet av 15 minuter.
En taktisk kollaps, menar flera Häckenspelare efter 2-2 mot Aberdeen.
- Det naggar i mig, säger Samuel Gustafson.

BK Häcken såg ut att få en smakstart i Europa Leagues playoffrunda när man gick upp till 2-0 hemma mot Aberdeen FC i den 69:e minuten. Då svarade bortalaget med två mål inom loppet av fem minuter - och i den sista ordinarie matchminuten blev Häckens Johan Hammar utvisad efter att ha blivit tilldelad sin andra varning i matchen.

Efter slutsignal var Samuel Gustafson märkbart irriterad över Häckens sätt att spela av matchen på.

- Andra halvlek tycker jag inte är bra alls. Vårt försvarsspel är … inte så bra. Det känns som att det räcker att sparka ner bollen bakom vår backlinje, så är det målchans. I vårt anfallsspel känns det som att vi spelar på en timer, att vi måste göra mål inom fem sekunder. Det blir en matchbild som inte är kontrollerande. Då tycker inte jag att vi är så bra, säger Gustafson.

Varför blir det så?
- Det är ju för att vi attackerar så fort vi får chansen, hela tiden. Vi får dålig struktur och ingen kontroll. Då räcker det för dem att sparka ner bollen, för vi är inte på plats. Det skapar en känsla som inte är så god. Det, snarare än resultatet, är det som naggar i mig.

Trots 2-0-ledningen backade Häcken inte hem, utan gick i stället offensivt för att utöka ledningen.

Johan Hammar, som är avstängd i nästa veckas retur, är inne på Gustafsons linje och efterfrågar mer cynism.

- Det blir hackigt. Vi spelar på resultat, men spelar inte på resultat. Vi blir ängsliga, men samtidigt inte cyniska, säger Hammar.

Kan du sakna den cynismen i Häcken?
- Det är så svårt att gå in och ändra på oss, för vi har det så djupt rotat i oss: “Vi ska framåt och vi ska göra mål.” Men samtidigt, i Europamatcher, kan jag tycka att det är klokt att ha en bit av cynismen också.

Vad skulle ni gjort annorlunda?
- Det är väl att hålla i laget lite mer och inte anfalla med lika många spelare, utan vara cyniska så att vi inte åker på omställningar som vi gör. Vara noggranna med bollen och inte spela i ytor som är lika farliga.

Publicerad 2023-08-25 kl 07:58