Häcken klart för Europa League efter seger mot Aberdeen - miljonregn över Hisingklubben

Europa League-kval

BK Häcken är klart för gruppspel i Europa League efter 3-1 borta mot Aberdeen.
Det innebär att Hisingklubben säkrar ytterligare 50 miljoner kronor, utöver de 34,9 miljonerna man sedan tidigare säkrat.
- Göteborg som fotbollsstad kan se fram emot stora matcher på Ullevi, säger Per-Mathias Høgmo till GP.

Första mötet på Hisingen slutade 2-2 förra veckan. På torsdagskvällen reste BK Häcken till Skottland för returmötet med Aberdeen i playoffet till Europa League-gruppspelet i höst.

Efter bara tre minuter var Franklin Tebo nära att ge Häcken en drömstart på returen. Mittbacken nådde högst på en hörna från Samuel Gustafson men kunde inte rikta ner den tillräckligt. Avslutet gick över mål till inspark för Aberdeen.

Det blev inte mål den gången - men det skulle det bli ganska precis tio minuter senare.

När matchen var 14 minuter gammal slog han till i sin förmodat sista match för BK Häcken, Ibrahim Sadiq. Ghananen drog till med ett tungt avslut från distans som läckert letade sig in i den bortre gaveln till 1-0.

I den 25:e minuten kom Aberdeens klart största chans. Duk vann en löpduell med Even Hovland och kom en mot en med Peter Abrahamsson. Men stod Abrahamsson för en imponerande räddning och avvärjde läget.

Och det var en halvlek där Abrahamsson tvingades jobba. Med nio minuter kvar av den första halvleken nådde Bojan Miovski högst på ett inlägg i Häckens straffområde och fick till en välriktad nick. Men Abrahamsson sträckte ut med hela sin längd och styrde nicken i ribban och ut.

I en rejäl Aberdeen-anstormning kom 2-0 Häcken lite från ingenstans. Mikkel Rygaard avancerade mot hemmalagets straffområde och hittade sedan Sadiq bakom backlinjen. Forwarden gjorde inga misstag utan petade bollen förbi Aberdeen-målvakten in i mål till 2-0.

När den andra halvleken var fem minuter gammal fick Srdjan Hrstic ett gyllene läge att göra 3-0 och döda matchen totalt. Han blev frispelad av Sadiq och fick skottläge två meter framför ett öppet mål - men lyckades skjuta över. Hrstic, Sadiq och Rygaard kunde knappt tro sina ögon att det inte blev mål, trion såg helt bestörta ut.

Istället gjorde Aberdeen nästa mål. Franklin Tebo missade en rensning och träffade istället Duk, som föll till marken. Efter VAR-granskning tilldelades hemmalaget en straff som Miovski säkert förvaltade till 1-2.

Kort därefter löpte Miovski ifrån Häckens backlinje och hamnade en mot en med Abrahamsson. Den nordmakedonske anfallaren lyckades dock inte ens pricka mål, utan placerade sitt avslut tätt utanför Abrahamssons högra stolpe.

Med kvarten kvar att spela var Sadiq en hårsmån ifrån att noteras för ett hattrick. 23-åringen knorrade ett inåtskruvat avslut från höger i straffområdet som prickade den bortre stolpen och ut.

När det endast återstod tio minuter, och Aberdeen tryckte på för en kvittering för att ta matchen till förlängning, så slog Häcken till likt innan Hisingslagets 2-0-mål. Sadiq fälldes av Slobodan Rubezic och efter att först ha fått gult för filmning, tilldelades Häcken straffspark efter VAR-granskning. Straffen förvaltade Amor Layouni säkert till 3-1.

3-1 blev sedermera slutresultatet och Häcken är därmed klart för gruppspel i Europa League. Det innebär vidare att man säkrar ytterligare 50 miljoner kronor i prispengar utöver de 34,9 miljoner kronor man sedan tidigare minst säkrat gruppspel i Europa Conference League.

- Jag tycker att, som jag sa innan matchen, att vi var tvungna att komma upp i vår högsta nivå. Så som vi gjorde i 60 minuter hemma. I dag var vi med från början, spelarna var briljanta. Försvarsmässigt gav vi inte bort mycket, sätter vi spelade på under hela matchen höll en väldigt hög nivå. Spelarna kan vara väldigt nöjda med vår prestation, säger tränare Per-Mathias Høgmo till GP.

Nu ser norrmannen fram emot europamatcher mot storlag i Göteborg.

- Jag tänker att när vi nu ska spela på Nya Ullevi är det optimala att vi får ett superlag och så ett par lag om definitivt har möjlighet att slå så att vi kan gå vidare. Det är det stora målet, att gå vidare. Göteborg som fotbollsstad kan se fram emot stora matcher på Ullevi. Nu blir det tryck igen.

Aberdeen FC: Roos - Devlin, Rubezic, Jensen - Morris, McGrath, Shinnie, Clarkson, McGarry - Miovski, Luis Lopes.

BK Häcken: Abrahamsson - Sandberg, Tebo, Hovland, Fridriksson - Rygaard, Samuel Gustafson, Amane - Sadiq, Hrstic, Layouni.